Petak, 09 Veljača 2018 19:20

Udruga gospodarstvenika i poslodavaca Tomislavgrad održala radnu sjednicu Skupštine

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić sinoć je nazočio VI. Radnoj sjednici Skupština Udruge gospodarstvenika i poslodavaca Tomislavgrad. Pored predsjednika Vlade Hercegbosanske županije sjednici su nazočili članovi i predsjednik ove Udruge Robert Zorić, predsjednik Skupštine Udruge Tomislav Batarilo, predstavnici općine Tomislavgrad s načelnikom Ivanom Vukadinom i predstavnici Skupštine Hercegbosanske županije. Poslije usvajanja dnevnog reda na sastanku se, uz ostalo, razgovaralo o aktivnostima i ciljevima spomenute udruge. U tom kontekstu bilo je riječi o tome koliko Udruga znači i koristi gospodarstvenicima kroz koju mogu artikulirati svoje potrebe i opservacije.

Naglašeno je kako je u prošloj godini Vlada Hercegbosanske županije pokrenula nekoliko vrlo bitnih zakona koji olakšavaju njihovo poslovanje i socijalnu sliku žitelja županije. Tako je istaknuto kako je Vlada županije pokrenula Odluku o dječjem doplatku, subvenciju kamata za gospodarstvenike i Izmjene i dopune zakona o porezima koje su izvršene na način da pravne osobe koje se bave ugostiteljskom djelatnošću, a registrirani su kao obveznici poreza na dodanu vrijednost prestaju biti obveznici poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića. Izvršeno je i smanjenje godišnjih paušalnih iznosa poreza na imovinu na način da su utvrđene srednje vrijednosti tih iznosa, te je u prošlom razdoblju upućena i inicijativa za oslobađanje poreza pri unosu nekretnina u gospodarsko društvo kroz izradu Zakona o porezima na promet nekretnina, rečeno je na sastanku. Razgovaralo se i o zapošljavanju, a naglašen je i značaj donošenja Uredbe o Turističkoj zajednici Hercegbosanske županije. Bilo je riječi i o prekategorizaciji cesta i graničnih prijelaza.

O sredstvima koja su za gospodarstvo previđena Proračunom županije HBŽ-a govorio je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić. Temelj rada ove Vlade, od formiranja ovog novog saziva prije 8 mjeseci, bilo je upravo gospodarstvo. Prioritetna pitanja koje je Udruga gospodarstvenika i poslodavaca Tomislavgrad postavila u proteklom razdoblju, dobila su pripadajuće odgovore temeljem aktivnosti koje su se poduzimale, i s kojima se planirano nastavlja u 2018. godini. Granični prijelaz Kamensko, prekategorizacija  na kojoj se intenzivno radi posljednjih mjeseci, kako bi se ovom graničnom prijelazu, u mjeri koliko je zakonski predviđeno, vratio značaj kojega je imao do 2013. godine prije nego je svrstan u treću kategoriju GP-a. Temeljem svih dosad održanih sastanaka, zauzet je jasan stav za otvaranje GP Vaganj i prekategorizaciju GP Kamensko, rekao je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije.

Kao što je poznato, 11. prosinca 2017. godine Granični prijelaz Vaganj-Bili Brig službeno je otvoren za promet putnika dok se nastavlja s aktivnostima za Kamensko. Nazočne na sastanku predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić upoznao je kako je krajem studenoga 2017. godine donesena Odluka o formiranju Radne grupe za pokretanje aktivnosti na izradi Nacrta Ugovora o izmjenama i dopunama Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima koji bi omogućio graničnom prijelazu Kamensko prekategorizaciju u 2. kategoriju. Osvrnuo se na pitanje Turističke zajednice HBŽ za koju je prošle godine donesena Uredba temeljem koje bi se trebali definirati svi uvjeti za njeno kvalitetno funkcioniranje. Dječji doplatak, kao i subvencije kamata na investicijska ulaganja dio su proračunskih stavki, značajnih i za područje gospodarstva. Iznosom  od oko 350 tisuća konvertibilnih maraka za subvenciju kamata na investicijska ulaganja realiziralo bi se približno 10 milijuna maraka kredita za koje u Vladi HBŽ vjeruju može pozitivno utjecati na povećanje zapošljavanja. U tom pravcu, predsjednik Vlade Ivan Jozić, nazočne je gospodarstvenike podsjetio na pripadajuće programe zapošljavanja, koje će krajem mjeseca veljače provoditi Županijski zavod za zapošljavanje, a koje bi pravovremeno trebali iskoristiti svi oni kojima je cilj unaprjeđenje svojega rada i djelatnosti. U Udruzi gospodarstvenika i poslodavaca Tomislavgrad bilježi se interes za 107 novih radnih mjesta, a koje u razdoblju ove poslovne godine planiraju realizirati kroz različite programe i aktivnosti Udruge, čiji članovi u svojim obrtima, firmama i poduzećima trenutno upošljavaju 104 osobe, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

 

Gospodarstvo - najnovije

Velj 19, 2018

Sirevi Puđa osvojili prvo mjesto na…

Na 7. Balkan Cheese Festivalu koji je održan u…
Velj 17, 2018

Na Blidinju održan 4. forum za razvoj…

Predstavnici Planinarskoga društva “Orlova…
Velj 15, 2018

Općina Tomislavgrad: Ostvareni poticaji…

Na internet stranici Federalnoga Ministarstva…
Velj 15, 2018

​Uskoro u Federaciji BiH povoljni…

Povoljni stambeni krediti za mlade u Federaciji…
Velj 12, 2018

Reagiranja iz Elektroprivrede HZ HB…

Pojedini mediji smišljeno i kontinuirano grubo…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME