Srijeda, 31 Siječanj 2018 12:56

Za 40 litara goriva od ponoći treba platiti 10 KM više

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Na benzinskim crpkama Bosne i Hercegovine danas se očekuju velike gužve. Naime, već poslije ponoći za 40 litara goriva trebat će izdvojiti deset konvertibilnih maraka više nego tijekom dana. Piše Večernji list BiH.

Novi nameti

Rezultat je to seta Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini, koji je usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Ovaj set zakona već je službeno stupio na snagu, a od 1. veljače će cijene goriva na benzinskim crpkama biti prilagođene novim nametima. Do tada se očekuju velike gužve na benzinskim crpkama, a poslije toga poskupljenje goriva za 20 do 25 feninga. Usvojeni tekst Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini predviđa da se cijena cestarina, koje su bh. građani do sada plaćali 0,10 KM po litri, poveća za 0,15 KM po litri goriva. Kod naftnih prerađevina, za koje cestarine do sada nisu plaćane, one će biti povećane za 0,25 KM po litri. Međutim, tvrtke koje se bave prometom nafte i naftnih prerađevina će, ovisno o crpki, biti prinuđene povećati cijene goriva za 20 do 25 feninga po litri jer u startu moraju povećati cijene za 15 feninga, ne računajući PDV i dodatne obveze.

- Moramo povećati cijene goriva za 15 feninga plus PDV. Automatski moramo povećati cijene do 20 feninga na svojim benzinskim crpkama jer imamo veće namete. Moramo popisati zalihe i platiti na popisane zalihe, 1. i 2. u mjesecu, te obveze - kazali iz jedne privatne bh. kompanije. Istakli su nam da moraju obračunavati PDV na daljnju prodaju, što su predstavnici vlasti do sada prikrivali, a što iznosi više od 18 feninga bez ostalih obračuna.

Gužve na crpkama

Direktor kompanije HIFA d.o.o. Muris Hadžimehić kazao je za Klix.ba kako u toj kompaniji očekuju da će danas biti velike gužve, bar kada je riječ o fizičkim i pravnim osobama.

- Evo i ja sam imam namjeru spremnik u svom automobilu napuniti do vrha, a to svima preporučujem. Krajnji potrošač, ako uspije kupiti gorivo po ovoj cijeni - to će biti to. Od 1. i 2. veljače idu poskupljenja, sve ovisi o grupaciji. Bit će gužvi danas pogotovo. Poslije toga će, pretpostavljamo, biti manji odziv dok se psihološki ne prihvati nova cijena - kazao je Hadžimehić.

 

Gospodarstvo - najnovije

Velj 19, 2018

Sirevi Puđa osvojili prvo mjesto na…

Na 7. Balkan Cheese Festivalu koji je održan u…
Velj 17, 2018

Na Blidinju održan 4. forum za razvoj…

Predstavnici Planinarskoga društva “Orlova…
Velj 15, 2018

Općina Tomislavgrad: Ostvareni poticaji…

Na internet stranici Federalnoga Ministarstva…
Velj 15, 2018

​Uskoro u Federaciji BiH povoljni…

Povoljni stambeni krediti za mlade u Federaciji…
Velj 12, 2018

Reagiranja iz Elektroprivrede HZ HB…

Pojedini mediji smišljeno i kontinuirano grubo…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME