Nedjelja, 10 Prosinac 2017 15:49

Otvoren sajam “Zlatne ruke Livnjaka”: Izloženi domaći proizvodi, umjetnine i rukotvorine

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Jučer je, uz pokroviteljstvo Općine Livno i županijskog  Ministarstva poljoprivrede, u livanjskom PTC-u “Forum” otvoren dvodnevni, peti po redu, sajam proizvoda iz domaće radinosti, umjetnina i rukotvorina vrijednih Livnjaka, Duvnjaka, Kuprešana, Drvarčana.

I ove godine prevladavaju Livnjaci, ali je natoč snijegu, došlo dosta izlagača i iz susjednih općina, posebno Drvarčana, s njihovim brendovima od drenjina, piše avaz.ba.

– Usprkos ljetnoj suši, zadovoljan sam urodom drenjina na mojim plantažama. Glavnina drenjina je prerađena u rakiju drenju, koja je drvarski brend, te u pekmeze, likere, slatko od drenjina…Valja napomenuti da je cvijet drenjine prvi cvijet na kojeg slijeću pčele i lijek i za njih i za ljude – kazao je Đuro Pećanac, koji svake godine izlaže svoje proizvode u Livnu, i koji je i ovoga puta nudio i sadnice drijena koje sam uzgaja, te pokazao ovogodišnje zlatne medalje koje je osvojila njegova drenja.

– Zadovoljan sam urodom malina na 6 duluma. Premda se radilo o prvoj berbi, imao sam oko 5,5 tona, od čega sam četiri tone prodao, a tonu i pol  preradio. Zahvaljujući sistemu zalijevanja, i kupina je bilo... 20-25 kg po grmu, ali su jabuke podbacile zbog vremenskih nepogoda, ali sam zadovoljan. Evo proizvodi se i na sajmu traže, a i svakodnevno – kazao je Zoran Đikić, jedan od najvećih voćara u Livnu i HBŽ.

Zadovoljan je i starina Mirko Petro iz livanjskog sela Guber. On godinama uzgaja kupine, a ima i nešto aronije. Dio kupina je prodao svježe, a ostatak preradio u džemove i u vrhunsko kupinovo vino koje se traži, ali kojega još ima na zalihi. Na njegovom izložbenom stolu su i rukotvorine njegove kćerke Dubravke, među kojima i izuzetno vrijedni vilerovi gobleni.

Uz poljoprivredne proizvode, među kojima se našao i livanjski sir, izložene su i umjetnine slikara i kipara amatera, stari instrumenti, vezovi, grafike, blagdanski ukrasi i druge sitnice, a cijeli program je začinjen i nastupom tamburaša. 

 

avaz.ba/livno-online

 

Više fotografija pogledajte u galeriji.

Gospodarstvo - najnovije

Ožu 21, 2018

Pero Gudelj: Bio radnik, taksist,…

Pero Gudelj, suvlasnik je trgovačkog lanca Fis…
Ožu 18, 2018

Na menijima renomiranih hotela u…

Punomasni tvrdi kupreški sir proizveden u…
Ožu 14, 2018

Tomislavgrad/Gornji Brišnik:…

Na platou u Gornjem Brišniku danas je svečano u…
Ožu 14, 2018

Čović u Tomislavgradu: Drago mi je što…

U povodu puštanja u rad Vjetroparka Mesihovina,…
Ožu 12, 2018

Tomislavgrad: U srijedu s radom kreće…

Elektroprivreda HZ HB realizirala je veliki, za…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME