Nedjelja, 12 Studeni 2017 23:01

Niče i druga vjetroelektrana u Tomislavgradu - Vjetropark Jelovača

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

 

Nakon što je u Tomislavgradu izgrađena prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini, VE Mesihovina, vrlo vjerojatno će i druga vjetroelektrana biti izgrađena u Tomislavgradu.

Naime, u tijeku su intenzivni radovi na izgradnju objekata za Vjetropark Jelovača s 18 turbina, snage 36 MW. Investitor je F.L. WIND d.o.o. sa sjedištem u Donjem Brišniku, općina Tomislavgrad. Izvođač radova je A3 d.o.o. iz Širokog Brijega. Radovi su počeli u kolovozu 2017. godine a trebali bi biti završeni do kraja 2018. godine.

A kako izgleda doći na 1.500 metara nadmorske visine na Jelovaču, sjeverozpadno od Tomislavgrada, i pokušati vidjeti kako teku radovi možete pogledati na nekoliko fotografija u prilogu. Jedno je sigurno, vjetra neće nedostajati. U jednoj minuti ste potpuno izgubljeni kada nije moguće vidjeti niti par metara dalje od sebe, dok u sljedećem trenutku vjetar djelomično rastjera oblak i možete vidjeti kuda vodi put. Iako je ove nedjelje u poslijepodne bila vrlo slaba vidljivost, u jednom trenutku smo s Jelovače uspjeli vidjeti i vjetroturbine iznad Brišnika.

Vjetropark Mesihovina instalirane snage 50,6 MW trebao bi s proizvodnjom struje početi do kraja ove godine, a Vjetropar Jelovača, instalirane snage 36 MW, do kraja sljedeće godine. Nadamo se da će u međuvremenu završiti procedura za još neke vjetroparkove u Tomislavgradu koji čekaju dozvole čime će Tomislavgrad postati glavno središte proizvodnje struje iz energije vjetra.

 

Tomislavcity

Više fotografija pogledajte u galeriji.

Gospodarstvo - najnovije

Ožu 21, 2018

Pero Gudelj: Bio radnik, taksist,…

Pero Gudelj, suvlasnik je trgovačkog lanca Fis…
Ožu 18, 2018

Na menijima renomiranih hotela u…

Punomasni tvrdi kupreški sir proizveden u…
Ožu 14, 2018

Tomislavgrad/Gornji Brišnik:…

Na platou u Gornjem Brišniku danas je svečano u…
Ožu 14, 2018

Čović u Tomislavgradu: Drago mi je što…

U povodu puštanja u rad Vjetroparka Mesihovina,…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME