Nedjelja, 15 Listopad 2017 08:20

Shell se vraća u BiH tražiti naftu?

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

 

Jedna od najvećih svjetskih naftnih tvrtki „Shell“ iskazala je interes za ponovnu suradnju s predstavnicima Vlade FBiH kada su u pitanju istraživanje i eksploatacija crnog zlata na području Federacije, saznaje „Dnevni avaz“.  

Predstavnici „Shella“ već su za 23. listopada u Sarajevu zakazali sastanak s čelnicima Vlade FBiH. Oni su iskazali snažnu volju da se vrate u pregovore s Vladom FBiH i dobiju koncesiju za istraživanje. Ovu informaciju potvrdio je za Avaz i Nermin Džindić, ministar energije u Federalnoj vladi. 

- Točno je da su zakazali sastanak i vidjet ćemo što će od svega biti. Interes da se vrate postoji – rekao je kratko Džindić. 

Ova tvrtka iz pregovora s Vladom FBiH iznenada se povukla 2015. godine, a 2011. su imali potpisan Memorandum o razumijevanju, koji je produžavan i 2013. i 2014. No, kada je Memorandum istekao 4. listopada 2014., suradnja nije nastavljena.  Tada su iz Vlade priopćili da je to bila želja „Shella“, i to zbog situacije na svjetskom tržištu nafte i analiza ove tvrtke. Ali, neslužbene informacije govorile su da predstavnici „Shella“ nisu mogli naći zajedničku riječ s čelnicima Vlade koja je imenovana sredinom 2014.  Memorandum je potpisao i produžavao bivši saziv Vlade.

Skupocjena bušotina

Ova tvrtka u pregovorima s Vladom tražila je dodjelu koncesije s namjerom da naftu traži u predjelu Dinarida.  „Shell“ je u svojim analizama ocijenio da se nafta na ovom području nalazi na dubini od 4.000 do 8.000 metara. Za samo jednu bušotinu planirali su izdvojiti 75 milijuna dolara. 

Džindić je potvrdio da će početkom sljedećeg tjedna održati sastanak na kojem će biti donesena konačna odluka o raspisivanju javnog poziva za izbor stručnog međunarodnog konsultanta koji će pregovarati s potencijalnim istraživačem nafte.  Ministar tvrdi da je posao međunarodnog konzultanta da vodi pregovore i izabere najstručniju tvrtku kako bi bio potpisan za Federaciju najpovoljniji ugovor.


Gospodarstvo - najnovije

Tra 23, 2018

Uspješna konferencija na Kupresu:…

Danas je u Kupresu zaključena treća…
Tra 22, 2018

Violeta izabrana za najpoželjnijega…

Prema mišljenju bh javnosti, Najpoželjniji…
Tra 19, 2018

Eronetov marketing: 98 posto novca…

Hrvatske telekomunikacije Mostar objavile su…
Tra 17, 2018

Kupres: Konferencija na temu "Budućnost…

Treću godinu za redom Kupres je mjesto susreta i…
Tra 16, 2018

U Glamoču svečano otvorena nova zgrada…

U nazočnosti brojnih uzvanika i gostiju danas su…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME