Petak, 06 Listopad 2017 15:38

HBŽ: Održan sastanak s otkupljivačima mlijeka i proizvođačima kozjega mlijeka

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

 

Na inicijativu ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Ivice Brešića organiziran je radni sastanak s registriranim otkupljivačima mlijeka i proizvođačima kozjeg mlijeka s područja Županije.

Brešić je u uvodnom je izlaganju obrazložio razloge sazivanja sastanka s posebnim naglaskom na značaj kozarstva kao neizostavnog dijela stočarske proizvodnje. 

'Cilj i želja Ministarstva je kroz poticajne mjere proširit postojeće kapacitete u kozarskoj proizvodnji i povećati proizvodnju kozjeg mlijeka, a slijedom toga i proizvodnju kozjeg mesa i sira'', navodi se u priopćenju Službe za odnose s javnošću Vlade Hercegbosanske županije.

Pored navedenog cilja, Ministarstvo je istaknulo i druge opravdane ciljeve i razloge poticanja uzgoja koza, a jedan od njih je i uloga kozarstva u sprječavanju širenja požara tijekom ljetnog razdoblja.

Područje HBŽ-a u pogledu mogućnosti uzgoja koza ima velike potencijale, prvenstveno zahvaljujući ogromnim površinama neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta s posebnim naglaskom na pašnjačke površine koje graniče sa šumskim područjima.

S obzirom da koze lako koriste pašu i brst na terenima koji su često puta nepristupačni govedima i ovcama, opravdano se smatraju "čistačima terena" te na taj način umanjuju mogućnost širenja požara prema područjima visokih šuma.

Na sastanku se razgovaralo i o minimalnoj otkupnoj cijeni kozjeg mlijeka koju mogu plaćati mljekare koje već otkupljuju kozje mlijeko. Direktor mljekare ''Eko-sir Puđa'' Tomislav Puđa iznio je podatak da se trenutna otkupna cijena kozjeg mlijeka kreće od 0,80 do 0,90 maraka po litri.

Izrazio je spremnost da nastavi s otkupom kozjeg mlijeka s namjerom povećanja otkupljenih količina s obzirom da nema problema s plasmanom gotovog proizvoda.

Istaknuo je i činjenicu da bh. tržište, nažalost, nije prepoznalo vrijednost kozjeg sira što rezultira smanjenom potražnjom.

Na sastanku se razgovaralo i o aktivnostima koje se trebaju realizirati tijekom zimskog razdoblja, a odnose se na edukativna predavanja za proizvođače kozjeg mlijeka tijekom kojih bi se izmijenila iskustva, s ciljem proširivanja kapaciteta u kozarskoj proizvodnji s naglaskom na veću proizvodnju kozjeg mlijeka.

Kako bi se što prije i konkretno pomoglo proizvođačima kozjeg mlijeka, ministar Brešić je rekao da će Ministarstvo, kroz program mjera za poljoprivrednu proizvodnju u 2017. godini, s 50 pfeninga za litru poticati proizvodnju kozjeg mlijeka koje je u sustavu otkupa.

Na kraju sastanka, Tomislav Puđa je naglasio da se zajedničkom suradnjom s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva stvorili uvjete da otkupna cijena kozjeg mlijeka bude najveća u ovom dijelu Europe, što će sigurno doprinijeti povećanju proizvodnje kozjeg mlijeka. 

 

Vlada HBŽ

Gospodarstvo - najnovije

Lis 17, 2017

Mlijeko iz BiH sve traženije -…

Stabilnost prodaje i blagi rast! To je u…
Lis 17, 2017

Riješiti problematične prometnice u…

Potrebna je prekategorizacije šest cestovnih…
Lis 17, 2017

Rostovo se priprema za novu zimsku…

Rostovo je jedno od ski centara u Županiji…
Lis 15, 2017

Tomislavgrad - središte obnovljivih…

Više od deset godina čitamo najave o gradnji…
Lis 15, 2017

Shell se vraća u BiH tražiti naftu?

Jedna od najvećih svjetskih naftnih tvrtki…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME