Petak, 06 Listopad 2017 15:38

HBŽ: Održan sastanak s otkupljivačima mlijeka i proizvođačima kozjega mlijeka

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

 

Na inicijativu ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Ivice Brešića organiziran je radni sastanak s registriranim otkupljivačima mlijeka i proizvođačima kozjeg mlijeka s područja Županije.

Brešić je u uvodnom je izlaganju obrazložio razloge sazivanja sastanka s posebnim naglaskom na značaj kozarstva kao neizostavnog dijela stočarske proizvodnje. 

'Cilj i želja Ministarstva je kroz poticajne mjere proširit postojeće kapacitete u kozarskoj proizvodnji i povećati proizvodnju kozjeg mlijeka, a slijedom toga i proizvodnju kozjeg mesa i sira'', navodi se u priopćenju Službe za odnose s javnošću Vlade Hercegbosanske županije.

Pored navedenog cilja, Ministarstvo je istaknulo i druge opravdane ciljeve i razloge poticanja uzgoja koza, a jedan od njih je i uloga kozarstva u sprječavanju širenja požara tijekom ljetnog razdoblja.

Područje HBŽ-a u pogledu mogućnosti uzgoja koza ima velike potencijale, prvenstveno zahvaljujući ogromnim površinama neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta s posebnim naglaskom na pašnjačke površine koje graniče sa šumskim područjima.

S obzirom da koze lako koriste pašu i brst na terenima koji su često puta nepristupačni govedima i ovcama, opravdano se smatraju "čistačima terena" te na taj način umanjuju mogućnost širenja požara prema područjima visokih šuma.

Na sastanku se razgovaralo i o minimalnoj otkupnoj cijeni kozjeg mlijeka koju mogu plaćati mljekare koje već otkupljuju kozje mlijeko. Direktor mljekare ''Eko-sir Puđa'' Tomislav Puđa iznio je podatak da se trenutna otkupna cijena kozjeg mlijeka kreće od 0,80 do 0,90 maraka po litri.

Izrazio je spremnost da nastavi s otkupom kozjeg mlijeka s namjerom povećanja otkupljenih količina s obzirom da nema problema s plasmanom gotovog proizvoda.

Istaknuo je i činjenicu da bh. tržište, nažalost, nije prepoznalo vrijednost kozjeg sira što rezultira smanjenom potražnjom.

Na sastanku se razgovaralo i o aktivnostima koje se trebaju realizirati tijekom zimskog razdoblja, a odnose se na edukativna predavanja za proizvođače kozjeg mlijeka tijekom kojih bi se izmijenila iskustva, s ciljem proširivanja kapaciteta u kozarskoj proizvodnji s naglaskom na veću proizvodnju kozjeg mlijeka.

Kako bi se što prije i konkretno pomoglo proizvođačima kozjeg mlijeka, ministar Brešić je rekao da će Ministarstvo, kroz program mjera za poljoprivrednu proizvodnju u 2017. godini, s 50 pfeninga za litru poticati proizvodnju kozjeg mlijeka koje je u sustavu otkupa.

Na kraju sastanka, Tomislav Puđa je naglasio da se zajedničkom suradnjom s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva stvorili uvjete da otkupna cijena kozjeg mlijeka bude najveća u ovom dijelu Europe, što će sigurno doprinijeti povećanju proizvodnje kozjeg mlijeka. 

 

Vlada HBŽ

Gospodarstvo - najnovije

Ožu 21, 2018

Pero Gudelj: Bio radnik, taksist,…

Pero Gudelj, suvlasnik je trgovačkog lanca Fis…
Ožu 18, 2018

Na menijima renomiranih hotela u…

Punomasni tvrdi kupreški sir proizveden u…
Ožu 14, 2018

Tomislavgrad/Gornji Brišnik:…

Na platou u Gornjem Brišniku danas je svečano u…
Ožu 14, 2018

Čović u Tomislavgradu: Drago mi je što…

U povodu puštanja u rad Vjetroparka Mesihovina,…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME