Petak, 06 Listopad 2017 15:38

HBŽ: Održan sastanak s otkupljivačima mlijeka i proizvođačima kozjega mlijeka

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

 

Na inicijativu ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Ivice Brešića organiziran je radni sastanak s registriranim otkupljivačima mlijeka i proizvođačima kozjeg mlijeka s područja Županije.

Brešić je u uvodnom je izlaganju obrazložio razloge sazivanja sastanka s posebnim naglaskom na značaj kozarstva kao neizostavnog dijela stočarske proizvodnje. 

'Cilj i želja Ministarstva je kroz poticajne mjere proširit postojeće kapacitete u kozarskoj proizvodnji i povećati proizvodnju kozjeg mlijeka, a slijedom toga i proizvodnju kozjeg mesa i sira'', navodi se u priopćenju Službe za odnose s javnošću Vlade Hercegbosanske županije.

Pored navedenog cilja, Ministarstvo je istaknulo i druge opravdane ciljeve i razloge poticanja uzgoja koza, a jedan od njih je i uloga kozarstva u sprječavanju širenja požara tijekom ljetnog razdoblja.

Područje HBŽ-a u pogledu mogućnosti uzgoja koza ima velike potencijale, prvenstveno zahvaljujući ogromnim površinama neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta s posebnim naglaskom na pašnjačke površine koje graniče sa šumskim područjima.

S obzirom da koze lako koriste pašu i brst na terenima koji su često puta nepristupačni govedima i ovcama, opravdano se smatraju "čistačima terena" te na taj način umanjuju mogućnost širenja požara prema područjima visokih šuma.

Na sastanku se razgovaralo i o minimalnoj otkupnoj cijeni kozjeg mlijeka koju mogu plaćati mljekare koje već otkupljuju kozje mlijeko. Direktor mljekare ''Eko-sir Puđa'' Tomislav Puđa iznio je podatak da se trenutna otkupna cijena kozjeg mlijeka kreće od 0,80 do 0,90 maraka po litri.

Izrazio je spremnost da nastavi s otkupom kozjeg mlijeka s namjerom povećanja otkupljenih količina s obzirom da nema problema s plasmanom gotovog proizvoda.

Istaknuo je i činjenicu da bh. tržište, nažalost, nije prepoznalo vrijednost kozjeg sira što rezultira smanjenom potražnjom.

Na sastanku se razgovaralo i o aktivnostima koje se trebaju realizirati tijekom zimskog razdoblja, a odnose se na edukativna predavanja za proizvođače kozjeg mlijeka tijekom kojih bi se izmijenila iskustva, s ciljem proširivanja kapaciteta u kozarskoj proizvodnji s naglaskom na veću proizvodnju kozjeg mlijeka.

Kako bi se što prije i konkretno pomoglo proizvođačima kozjeg mlijeka, ministar Brešić je rekao da će Ministarstvo, kroz program mjera za poljoprivrednu proizvodnju u 2017. godini, s 50 pfeninga za litru poticati proizvodnju kozjeg mlijeka koje je u sustavu otkupa.

Na kraju sastanka, Tomislav Puđa je naglasio da se zajedničkom suradnjom s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva stvorili uvjete da otkupna cijena kozjeg mlijeka bude najveća u ovom dijelu Europe, što će sigurno doprinijeti povećanju proizvodnje kozjeg mlijeka. 

 

Vlada HBŽ

 

Gospodarstvo - najnovije

Pro 14, 2017

Potpisani ugovori sa sudionicima pilot…

Jučer je u zgradi Vlade Hercegbosanske županije…
Pro 14, 2017

Ukinuta tunelarina kroz Biokovo

Vlada RH je na jučerašnjoj sjednici donijela…
Pro 12, 2017

Mostarski NSoft u 2017. među 500…

Firma NSoft iz Mostara smjestila se drugi put…
Pro 10, 2017

Otvoren sajam “Zlatne ruke Livnjaka”:…

Jučer je, uz pokroviteljstvo Općine Livno i…
Pro 09, 2017

Početak skijaške sezone na Čajuši…

Nova skijaška sezona u Sportsko-rekreacijskom…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME