Nedjelja, 06 Kolovoz 2017 22:01

Svečana sjednica Skupštine Udruge gospodarstvenika te cjelodnevno druženje u Grlima

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

 

Udruga gospodarstvenika i poslodavaca Tomislavgrad danas je održala svečanu sjednicu Skupštine u dvorani Skupštine HBŽ u Tomislavgradu, a u poslijepodnevnim satima zajedničko druženje nastavljeno je u šumarskoj kući u Grlima. Cilj današnjeg okupljanja bilo je upoznavanje domaćih i inozemnih gospodarstvenika, te stvaranje novih poslovnih veza.

Na svečanoj sjednici pored gospodarstvenika, članova udruge, nazočilo je i nekoliko Duvnjaka koji imaju uspješne poslove u Hrvatskoj ili u zapadnoeuropskim zemljama. Predstavnici Vlade HBŽ i Općine Tomislavgrad također su nazočili u najjačem sastavu. Vladu HBŽ predstavljao je predsjednik Vlade, gosp. Ivan Jozić, a nazočili su i ministri financija te znanosti prosvjete, kulture i športa, gosp. Stjepan Šarac i gosp. Petar Galić. Nazočnost predsjednika OV Tomislavgrad, gosp. Luke Krstanovića i načelnika gosp. Ivana Vukadina se i podrazumijevala. Pozivu se odazvao i gvardijan duvanjskog samostana, fra Sretan Ćurčić. Sjednici je nazočio i gosp. Dragan Bagarić, konzul za ekonomska pitanja u Konzulatu BiH u Munchenu.

Nakon uvodnog dijela i predstavljanja udruge, skupu su se nakratko obratili predsjednik skupštine, gosp. Tomislav Batarilo te predsjednik udruge, gosp. Robert Zorić, a tajnica udruge ukratko je predstavila gospodarsko stanje u općini Tomislavgrad temeljeno na izvješću agenciji Bisnode BiH.

Potom su se skupu obratili članovi iz političkog života. Predsjednik Vlade HBŽ posebno je istaknuo svoju punu angažiranost usmjerenu prema gospodarstvenicima, te najavio i konkretne mjere koje će Vlada HBŽ uskoro usvojiti, a to su subvencija kamate na kredite proizvodnim firmama te uvođenje dječjeg doplatka u HB županiji, ali je istaknuo da će o tome biti više detalja na radnoj sjednici koju Vlada HBŽ planira održati s gospodarstvenicima u općini Tomislavgrad.

Zanimljivo je bilo i obraćanje gospodarstvenika koji žive i rade izvan BiH. Gosp. Jure Krstanović govorio je o svojim poslovima u Hrvatskoj, te o skorom početku poslova u BiH vezanim za veleprodaju i maloprodaju pića, te o aktivnostima na otvaranju sirare u Šujici. Gosp. Stipan Vardić govorio je o svojim poslovima u Švicarskoj te o teškoćama s kojima se suočio pri pokušaju pokretanja poslova u BiH. Sasvim otvoreno je naveo da je najveći problem u BiH ostatak komunističkog mentaliteta na svim razinama administracije. Konzul za ekonomska pitanja u Konzulatu BiH u Munchenu, gosp. Dragan Bagarić, rekao je da je danas u svojstvu Duvnjaka koji želi pomoći svom rodnom kraju, a ne kao državni službenik. Naveo je nekoliko podataka o visini sredstava koje dijaspora dostavlja u BiH, te uputio na institucije koje mogu pomoći pri uspostavljanju kvalitetnih poslovnih veza.

Gvardijan duvanjskog samostana, fra Sretan Ćurčić pozdravio je sve nazočne, istaknuo vrijednost ove udruge, posebno zbog jednostavnosti i otvorenosti svih sudionika. Sve je potaknuo da pored ekonomskih kriterija razmisle i o duhovnoj dimenziji poslovanja. U svezi s tim pozvao je sve gospodarstvenike na zajedništvo i upornost, te još jednom naglasio da su samostanska vrata uvijek otvorena. Pozvao je i sve da obiđu duvanjsku baziliku i ostale samostanke prostore, kako bi se uvjerili u vrijednosti onoga što je duvanjski čovjek uradio i u puno težim vremenima, kada je bilo puno manje materijalnog ali i puno više duhovnog. Svi nazočni poziv su prihvatili te nakon sjednice posjetili baziliku, knjižnicu, franjevački muzej i druge prostorije.

U poslijepodnevnim satima druženje je nastavljeno u šumarskoj kući u Grlima gdje su se pridružili još neki gospodarstvenici.

Iako je susret organiziran u vremenu godišnjih odmora i zauzetosti velikog broja sudionika, svi sudionici jednodušni su u ocjeni da je okupljanje ispunilo svoju svrhu, da su dogovoreni novi sastanci i posjeti, te da očekuju da će plodovi ovih susreta biti vidljivi na sljedećem sličnom okupljanju za godinu dana.


Tomislavacity

Više fotografija pogledajte u galeriji.

Gospodarstvo - najnovije

Velj 19, 2018

Sirevi Puđa osvojili prvo mjesto na…

Na 7. Balkan Cheese Festivalu koji je održan u…
Velj 17, 2018

Na Blidinju održan 4. forum za razvoj…

Predstavnici Planinarskoga društva “Orlova…
Velj 15, 2018

Općina Tomislavgrad: Ostvareni poticaji…

Na internet stranici Federalnoga Ministarstva…
Velj 15, 2018

​Uskoro u Federaciji BiH povoljni…

Povoljni stambeni krediti za mlade u Federaciji…
Velj 12, 2018

Reagiranja iz Elektroprivrede HZ HB…

Pojedini mediji smišljeno i kontinuirano grubo…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME