Četvrtak, 03 Kolovoz 2017 08:01

Sarajevske i hercegovačke općine u Federaciji BiH ekonomski najrazvijenije

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Ekonomski najrazvijenije lokalne zajednice u Federaciji BiH su sarajevska općina Centar, potom Čitluk, Novo Sarajevo i Široki Brijeg. Tako barem pokazuje službena statistika, odnosno rangiranje koje uključuje važne parametre, kao što su stope zaposlenosti i nezaposlenosti, broj učenika, prihodi po stanovniku i indeks odsutnog stanovništva, piše Večernji list BiH.

Usporedbom spomenutih podataka Federalni zavod za programiranje razvoja došao je do izračuna po kojem jedino općina Centar (Sarajevo) ima indeks razvijenosti iznad 200, odnosno 214,6. Koliko je središnja sarajevska općina ekonomski razvijenija od ostalih, svjedoči podatak da, primjerice, druga općina na toj rang-listi - Čitluk ima indeks razvijenosti 173,1. Sada je, dakako, mnogo jasnija i izjava čelnika SDA Bakira Izetbegovića koji je, komentirajući izborne rezultate lokalnih izbora prošle godine, ustvrdio kako je općina Centar važnija od deset drugih općina. Iako je BiH, pa i Federacija, prilično decentralizirana, činjenica da je Sarajevo glavni grad te da je upravo na prostoru općine Centar smještena glavnina državne, federalne i županijske administracije, međunarodna i diplomatska predstavništva, sjedišta velikih kompanija i brojni tržni centri, glavni je razlog što je taj mali prostor od Marijin Dvora do mosta Drvenija službeno najrazvijenija lokalna zajednica u Federaciji i državi. Ne čudi i što je stopa zaposlenosti u Centru 111 posto, a nezaposlenosti, za bh. uvjete, odličnih 15,4 posto. Sve te prednosti i pogodnosti koje ima uže središte Sarajeva većina ostalih u vrhu rang-liste ekonomski najrazvijenijih općina u FBiH nema.

Bez administracije, diplomatskih i međunarodnih organizacija, jedna općina iz Hercegovine našla se na drugom mjestu najrazvijenijih. Čitluk je gospodarski i posebno poduzetnički vrlo aktivno područje, a zahvaljujući Međugorju, i turistički je vrlo posjećena općina. Na treće mjesto po razvijenosti rangirana je općina Ravno, ali svakako treba imati u vidu kako, zbog malog broja stanovnika, rangiranje te lokalne zajednice treba uzeti s golemom rezervom. Sljedeća mjesta na popisu ekonomski najrazvijenijih općina i gradova u BiH zauzimaju Novo Sarajevo i Široki Brijeg s približno istim indeksom razvijenosti, slijede Ilidža i Posušje, a među 10 najrazvijenijih lokalnih zajednica u FBiH, uz još dvije hercegovačke općine - Grude i Neum, našlo se i Žepče. Iako podaci temeljem kojih je sastavljena rang-lista mogu zavarati, ne čudi što su se na začelju popisa ekonomski najrazvijenijih općina nalaze Bosansko Grahovo i Dobretići.

Pročitajte više na - www.vecernji.ba

Gospodarstvo - najnovije

Kol 21, 2017

Od Privale do Gornjeg Brišnika:…

Pred kraj dana naša ekipa se provozala jedanaest…
Kol 20, 2017

“Bijela lista” poreznih obveznika -…

Deset tvrtki iz Bosne i Hercegovine uplatilo je…
Kol 20, 2017

Svjetski gigant stiže u BiH: Tko su…

Prije nekoliko dana objavljena je informacija da…
Kol 18, 2017

Tomislavgrad dobiva prvi vjetropark u…

Tomislavgrad bi koncem ove godine trebao dobiti…
Kol 17, 2017

Globtour preuzima posrnulog njemačkog…

Posrnulog njemačkog autobusnog prijevoznika…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME