Nedjelja, 02 Srpanj 2017 20:58

Konzum zatvara 48 prodavaonica u BiH

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Konzum u BiH, u procesu restruktuiranja, namjerava zatvoriti 48 malih prodavaonica koje su nerentabilne.

Mogući scenariji

Radi se o malim prodavaonicama u kojima radi do pet zaposlenih, piše Faktor.ba.

“Još uvijek nije poznato o kolikom se broju zaposlenika radi koji bi mogli ostati bez posla. U Konzumu postoje ideje da se dio tih radnika prebaci u njihove druge prodajne objekte. Druga varijanta, s kojom bi nadležni u Konzumu uskoro mogli izaći u javnost, je da zaposlenike iz tih prodavaonica “ponude” svojoj konkurenciji, odnosno da radnicima pomognu u pronalasku posla u drugim trgovačkim lancima”, kazali su iz izvora bliskih Vladi FBiH.

Nakon sastanka s bh. dobavljačima, povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak najavio je kako će tvrtke kćerke u BiH zatvarati prodavaonice i otpuštati radnike, ali nije precizirao o kojem broju ljudi se radi. Dodao je kako je zatvoren prodajni objekt Velproa u Čitluku, ne govoreći jesu li radnici otpušteni i ako jesu koliki ih je broj.

“Kako sam saznao, radnici su uspjeli ostati na poslu. Vlasnik koji je preuzeo taj prodajni objekt preuzeo je i radnike. Međutim, nemam nikakve službene informacije jer je iz ne znam kojeg razloga, Vanjskotrgovinska komora isključena iz razgovora predstavnika Agrokora s domaćim tvrtkama. Recimo, nitko nas nije pozvao na posljednji sastanak kojeg je Ramljak održao s bh. poduzećima. Ne znam zašto domaćim tvrtkama nije stalo da i Vanjskotrgovinska komora BiH bude na tim sastancima“, rekao je potpredsjednik VTK-a BiH Bruno Bojić.

Informacijama iz prve ruke ne raspolaže ni predsjednica Sindikata trgovine Mersiha Beširović.

“Sve što znamo o Velprou znamo iz medija jer ta tvrtka ne priznaje reprezentativnost Sindikatu trgovine iako okupljamo najviše uposlenika Velproa u odnosu na ostale radničke udruge.

Izmiren dio duga

Što se tiče Konzuma, nakon Ramljakove izjave o zatvaranju prodavaonica, upućeno je i pismo upravi ove tvrtke u kojem su tražene informacije o broju prodavaonica, kao i broju radnika koji bi mogli ostati bez posla u BiH”, rekla je Beširović. Nakon sastanka Ramljaka i predstavnika Agrokora u BiH s domaćim tvrtkama dobavljačima u javnosti se pojavio iznos duga od 112 milijuna KM, iako se ranije govorilo da dugovanje iznosi 130 milijuna maraka. U proteklom razdoblju Agrokorove tvrtke su uspjele izmiriti 18 milijuna KM duga prema bh. tvrtkama. 


Gospodarstvo - najnovije

Ruj 21, 2017

Dodijeljena priznanja najuspješnijim…

Poslovne novine okupile su sinoć na gala…
Ruj 13, 2017

Uprava za ceste Hercegbosanske županije…

Uprava za ceste Hercegbosanske županije je ovoga…
Ruj 12, 2017

ONO KAD SE RASIPAŠ I BAŠ TE BRIGA: Ima…

“VE Ivovik” d.o.o. iz Livna predviđa izgradnju…
Ruj 12, 2017

Prekategorizirati granične prijelaze…

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije u Livnu…
Ruj 11, 2017

Sastanak o problematici funkcioniranja…

Sutra, 12. rujna 2017. godine u zgradi Vlade…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME