Nedjelja, 02 Srpanj 2017 18:58

Konzum zatvara 48 prodavaonica u BiH

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Konzum u BiH, u procesu restruktuiranja, namjerava zatvoriti 48 malih prodavaonica koje su nerentabilne.

Mogući scenariji

Radi se o malim prodavaonicama u kojima radi do pet zaposlenih, piše Faktor.ba.

“Još uvijek nije poznato o kolikom se broju zaposlenika radi koji bi mogli ostati bez posla. U Konzumu postoje ideje da se dio tih radnika prebaci u njihove druge prodajne objekte. Druga varijanta, s kojom bi nadležni u Konzumu uskoro mogli izaći u javnost, je da zaposlenike iz tih prodavaonica “ponude” svojoj konkurenciji, odnosno da radnicima pomognu u pronalasku posla u drugim trgovačkim lancima”, kazali su iz izvora bliskih Vladi FBiH.

Nakon sastanka s bh. dobavljačima, povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak najavio je kako će tvrtke kćerke u BiH zatvarati prodavaonice i otpuštati radnike, ali nije precizirao o kojem broju ljudi se radi. Dodao je kako je zatvoren prodajni objekt Velproa u Čitluku, ne govoreći jesu li radnici otpušteni i ako jesu koliki ih je broj.

“Kako sam saznao, radnici su uspjeli ostati na poslu. Vlasnik koji je preuzeo taj prodajni objekt preuzeo je i radnike. Međutim, nemam nikakve službene informacije jer je iz ne znam kojeg razloga, Vanjskotrgovinska komora isključena iz razgovora predstavnika Agrokora s domaćim tvrtkama. Recimo, nitko nas nije pozvao na posljednji sastanak kojeg je Ramljak održao s bh. poduzećima. Ne znam zašto domaćim tvrtkama nije stalo da i Vanjskotrgovinska komora BiH bude na tim sastancima“, rekao je potpredsjednik VTK-a BiH Bruno Bojić.

Informacijama iz prve ruke ne raspolaže ni predsjednica Sindikata trgovine Mersiha Beširović.

“Sve što znamo o Velprou znamo iz medija jer ta tvrtka ne priznaje reprezentativnost Sindikatu trgovine iako okupljamo najviše uposlenika Velproa u odnosu na ostale radničke udruge.

Izmiren dio duga

Što se tiče Konzuma, nakon Ramljakove izjave o zatvaranju prodavaonica, upućeno je i pismo upravi ove tvrtke u kojem su tražene informacije o broju prodavaonica, kao i broju radnika koji bi mogli ostati bez posla u BiH”, rekla je Beširović. Nakon sastanka Ramljaka i predstavnika Agrokora u BiH s domaćim tvrtkama dobavljačima u javnosti se pojavio iznos duga od 112 milijuna KM, iako se ranije govorilo da dugovanje iznosi 130 milijuna maraka. U proteklom razdoblju Agrokorove tvrtke su uspjele izmiriti 18 milijuna KM duga prema bh. tvrtkama. 


Gospodarstvo - najnovije

Srp 19, 2017

Tomislavgrad: Otvorene ponude za…

Danas je u zgradi općine Tomislavgrad, u…
Srp 17, 2017

Dokaz da je i u BiH moguće uspjeti: U…

Dva pehara za osvojeno prvo mjesto dvije godine…
Srp 13, 2017

U Livnu održana promocija pametne…

Profesor Atom, zaštitno lice kampanje „Lajk za…
Srp 13, 2017

Kupres dobiva zatvorenu tržnicu i…

Općina Kupres sutra organizira predstavljanje…
Srp 11, 2017

Gospodarstvo će biti prioritet…

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME