Ponedjeljak, 05 Lipanj 2017 12:16

Livno: Žitarice sve više zamjenjuje lijeska

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

 

Na temu sadnje, uzgoja i obrade lješnjaka u protekle dvije godine u Livnu je održano nekoliko predavanja, a ogledno imanje na kojemu se praktično pokazivala pravilna rezidba voćke bilo je ono u vlasništvu Vlade Matića u obližnjim Grborezima.

Plantažu je, ponukan primjerima iz Teslića i susjedne Hrvatske, zasadio prije četiri godine i nekoliko mjeseci, a ove godine očekuje prvi ozbiljniji urod. 

 

Niču plantaže

Kako je potražnja za lješnjacima u svjetskim razmjerima veoma velika, prvenstveno zbog konditorske industrije, ali i potrošnje u svježem stanju, sve više poljoprivrednika okreće se plantažnom uzgoju te voćke, a u Livnu je, među prvim plantažerima bila obitelj Matić.

- Najveći moj izazov ove sadnje je bilo da uzorak ovakve plantaže bude u Livnu, iz razloga što sam ja ovo morao vidjet u Tesliću, a sad svi Livnjaci koji su zainteresirani to mogu vidjeti u Livnu i neće sigurno pogriješiti.

Ne mora to biti svakome glavno zanimanje, ovo je možda najbolja opcija da to bude dodatno zanimanje, govori nam Vlado Matić kojemu su brojke glavno zanimanje. A kako s njim druguje cijeli radni vijek, iskustvo mu kaže da je riječ o ekonomski isplativoj proizvodnji.

- Očekujem na pola hektara tonu jezgre, pa izračunajte sami. Prije par dana bio sam u jednom tržnom centru, 100 grama je 4,2 KM. Ja znam što je maloprodaja, a znam i što je veleprodaja. Uglavnom, u toj cijeni se mogu naći svi, i proizvođači i trgovci, zaključuje naš sugovornik te dodaje kako je njegov otac na istoj površini od žitarica na godišnjoj razini dobivao manje od 1000 konvertibilnih maraka.

Livanjsko ‘smilje’

Stoga svima koji su otišli u Njemačku, a imaju mlade roditelje, savjetuje da roditelji zasade plantaže, a oni to financiraju. Među takvima je njegov rođak Tomislav koji je u jesen prošle godine zasadio skoro 2,5 hektara i ovu godinu je, kako reče, u iščekivanju i brizi hoće li se sve primiti, nada se da će sve biti uredu.

U Njemačku je sa suprugom otišao 2006. godine, kad su djeca pošla u školu, supruga se vratila s njima jer im Njemačka nije trajno odredište, a ove godine se i sam planira vratiti, kaže Vlado Matić te dodaje:

- Ja savjetujem svakome da proba. Čisto da proba, da se ne vodi samo tom financijskom računicom, nego, evo što Vlado kaže, treba nešto i stvoriti da ljudi vide, da postoji nešto, da se može nešto, ne samo ‘kukati jer od kukanja nema ništa’.

Plantaže na kojima smo bili podignute su na nekadašnjim oranicama, a uz njihove je i plantaža još jednog člana iz šire obitelji Matić.

Vlado nam je kazao kako je i njegov sin zainteresiran za sadnju lijeske na njihovoj parceli u Guberu (Livanjsko polje). Raspolažu sa 6 hektara i kaže da je baš žele zasaditi ovom voćkom kako bi bila reprezentativna za BiH, a ne samo za Livno. Nastavi li se tako, lijeska bi za Livno uskoro mogla biti isto što i smilje za Hercegovinu.

 

vecernji.ba

Gospodarstvo - najnovije

Lis 17, 2017

Mlijeko iz BiH sve traženije -…

Stabilnost prodaje i blagi rast! To je u…
Lis 17, 2017

Riješiti problematične prometnice u…

Potrebna je prekategorizacije šest cestovnih…
Lis 17, 2017

Rostovo se priprema za novu zimsku…

Rostovo je jedno od ski centara u Županiji…
Lis 15, 2017

Tomislavgrad - središte obnovljivih…

Više od deset godina čitamo najave o gradnji…
Lis 15, 2017

Shell se vraća u BiH tražiti naftu?

Jedna od najvećih svjetskih naftnih tvrtki…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME