Srijeda, 05 Travanj 2017 12:34

Predstavnici HBŽ na sajmu gospodarstva u Mostaru

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

 

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić nazočio je jučer, 4. ožujka, svečanom otvorenju 20. Međunarodnog sajma gospodarstva – Mostar 2017.

Međunarodni sajam gospodarstva-Mostar 2017. okupio je 800 izlagača iz 30 zemalja. Ovogodišnji zemlja -partner sajma je Republika Hrvatska. Petodnevnu gospodarsku manifestaciju otvorio je premijer zemlje partnera, Andrej Plenković.

Predsjednik Vlade nakon službenog dijela otvorenja sajma u Slobodnoj zoni Hercegovina i ministri u Vladi, Stipan Šarac, Petar Galić, Ivica Brešić, Darinko Mihaljević, Aleksandar Štrbac i Mirjana Stojsavljević-Petraković obišli su sajamski izložbeni prostor izlagača s prostora Hercegbosanske županije.

Visoko izaslanstvo među kojima su bili premijer Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković i član Predsjedništva BiH, Dragan Čović obišli su izložbeni prostor Hercegbosanske županije i tom se prigodom se susreli s izaslanstvom Hercegbosanske županije.

Na Sajmu gospodarstva u Mostaru Hercegbosansku županiju predstavljaju:

– Eko sir Puđa  d.o.o. Livno
– Silit d.o.o. Livno
– Visual d.o.o. Livno
– Ljekovito bilje Latice Tomislavgrad
– Tvornica kabela Tomislavgrad
– Kemoplast d.o.o.  Tomislavgrad
– Hajdučke vrleti Blidinje Tomislavgrad
– Braniteljska zadruga LAG Tomislavgrad
– Turističko razvojna Agencija Glamoč

 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković u sklopu svog dvodnevnog boravka u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak se 3. ožujka susreo s predsjednicima vlada županija s hrvatskom većinom.

Predsjednici Vlada Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke, Posavske i Hercegovačko-neretvanske županije: Draško Dalić, Zdenko Ćosić, Marijan Klaić i Nevenko Herceg i predstavnik županije Središnja Bosna, Nikola Grubešić zahvalili su premijeru Plenkoviću te su izrazili zadovoljstvo što najodgovorniji dužnosnici RH u sklopu posjeta BiH razgovaraju i sa županijskim predstavnicima.

Tijekom sastanka razgovaralo se o trenutnom stanju u četiri županije, te o prioritetima županija pri čemu je naglašena potreba nastavka suradnje i pomoći Republike Hrvatske. Također je istaknuto uvjerenje da će Republika Hrvatska nastaviti snažno podupirati put europskom putu BiH.

Govoreći o gospodarskom razvoju i suradnji, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić istaknuo je nekoliko značajnih projekata za županiju te naglasio potrebu prekategorizacije graničnih prijelaza Kamensko i Vaganj kako za razvoj gospodarstva tako i za razvoj turizma Hercegbosanske županije i Splitsko – dalmatinske županije.

Predsjednik Vlade istaknuo je dobru prekograničnu suradnju uz želju za njen nastavak, kao i potrebu za osnivanje zajedničkog povjerenstva koje bi napravilo analizu i dalo realan prijedlog glede visine naknada od HEP-a općinama Livno i Tomislavgrad za korištenje voda s područja Hercegbosanske županije.

Isto tako predsjednik Vlade istakao je potrebu međusobne suradnje na realizaciji energetskih projekata posebice u korištenju hidropotencijala za proizvodnju energije i uređenje kraških polja s jedne i druge strane granice kako bi se njima regulirao vodni režim i omogućila proizvodnja hrane.

Također naglašena je potreba otvaranja konzulata RH u Livnu prilikom čega je premijer Plenković obećao da će se na prostoru Hercegbosanske županije otvoriti diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske.

Vlada HBŽ

Gospodarstvo - najnovije

Ožu 21, 2018

Pero Gudelj: Bio radnik, taksist,…

Pero Gudelj, suvlasnik je trgovačkog lanca Fis…
Ožu 18, 2018

Na menijima renomiranih hotela u…

Punomasni tvrdi kupreški sir proizveden u…
Ožu 14, 2018

Tomislavgrad/Gornji Brišnik:…

Na platou u Gornjem Brišniku danas je svečano u…
Ožu 14, 2018

Čović u Tomislavgradu: Drago mi je što…

U povodu puštanja u rad Vjetroparka Mesihovina,…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME