Srijeda, 08 Ožujak 2017 20:17

Rekordna proizvodnja Šumarije Tomislavgrad

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 

Šumarija Tomislavgrad u protekloj godini ostvarila je rekordnu proizvodnju drvnih sortimenata, uzgojnih radova, odnosno pošumljavanja kao i građevinskih radova.

Ostvarena proizvodnja drvnih sortimenata u neto masi u metrima kubnim iznosi ukupno 29.391 s tim da je po vrstama drveća jele bilo najviše te je njena proizvodnja 19.736 m3. Slijedi crni bor sa 6.446 m3 i bukva s 2.990 m3 dok ostalo otpada na ostale listače.

Vezano za uzgajanje šuma u 2016. godini, pošumljeo je 140,9 hektara goleti, popunjavanja postojećih kultura urađeno je na 75 hektara, pošumljavanje unutar izdanačkih šuma na 20,5 hektara te pošumljavanje unutar svih visokih šuma na 12 hektara površine.

Iz šumarije je kazano kako je pošumljavanje unutar visokih i izdanačkih šuma obavljeno podsijavanjem sjemena jele tako da se ne radi o klasičnom pošumljavanju.

Pošumljavanje je izvršeno na dva odjela planinskog dijela Ljubuše s tim da je površina pripremljena riperanjem teškim buldožderom, a sadnju je obavilo lokalno stanovništvo.

Također su, prema riječima mjerodavnih iz Šumarije Tomislavgrad, svi zacrtani građevinski radovi obavljeni uspješno i na vrijeme, čime je završen i projekt IPA prekogranične suradnje Forest Eye financiran sredstvima Europske Unije.

Tijekom protekle godine aktivnošću ove šumarije izgrađene su nove prometnice i to metodom frezanja u duljiini od 20 km (makadamski put od 15,8 km i šumski put za privlačenje od 4,5 km).

Pored puteva, iz tomislavgardske šumarije napominju da je izvršeno održavanje i rekonstrukcija puteva u duljini od nekoliko kilometara.

 

Gospodarstvo - najnovije

Ožu 21, 2018

Pero Gudelj: Bio radnik, taksist,…

Pero Gudelj, suvlasnik je trgovačkog lanca Fis…
Ožu 18, 2018

Na menijima renomiranih hotela u…

Punomasni tvrdi kupreški sir proizveden u…
Ožu 14, 2018

Tomislavgrad/Gornji Brišnik:…

Na platou u Gornjem Brišniku danas je svečano u…
Ožu 14, 2018

Čović u Tomislavgradu: Drago mi je što…

U povodu puštanja u rad Vjetroparka Mesihovina,…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME