Srijeda, 08 Ožujak 2017 19:17

Rekordna proizvodnja Šumarije Tomislavgrad

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Šumarija Tomislavgrad u protekloj godini ostvarila je rekordnu proizvodnju drvnih sortimenata, uzgojnih radova, odnosno pošumljavanja kao i građevinskih radova.

Ostvarena proizvodnja drvnih sortimenata u neto masi u metrima kubnim iznosi ukupno 29.391 s tim da je po vrstama drveća jele bilo najviše te je njena proizvodnja 19.736 m3. Slijedi crni bor sa 6.446 m3 i bukva s 2.990 m3 dok ostalo otpada na ostale listače.

Vezano za uzgajanje šuma u 2016. godini, pošumljeo je 140,9 hektara goleti, popunjavanja postojećih kultura urađeno je na 75 hektara, pošumljavanje unutar izdanačkih šuma na 20,5 hektara te pošumljavanje unutar svih visokih šuma na 12 hektara površine.

Iz šumarije je kazano kako je pošumljavanje unutar visokih i izdanačkih šuma obavljeno podsijavanjem sjemena jele tako da se ne radi o klasičnom pošumljavanju.

Pošumljavanje je izvršeno na dva odjela planinskog dijela Ljubuše s tim da je površina pripremljena riperanjem teškim buldožderom, a sadnju je obavilo lokalno stanovništvo.

Također su, prema riječima mjerodavnih iz Šumarije Tomislavgrad, svi zacrtani građevinski radovi obavljeni uspješno i na vrijeme, čime je završen i projekt IPA prekogranične suradnje Forest Eye financiran sredstvima Europske Unije.

Tijekom protekle godine aktivnošću ove šumarije izgrađene su nove prometnice i to metodom frezanja u duljiini od 20 km (makadamski put od 15,8 km i šumski put za privlačenje od 4,5 km).

Pored puteva, iz tomislavgardske šumarije napominju da je izvršeno održavanje i rekonstrukcija puteva u duljini od nekoliko kilometara.

 

Gospodarstvo - najnovije

Ožu 20, 2017

Je li upitan opstanak smilja u…

Cijena je drastično pala, ulje od prošle godine…
Ožu 17, 2017

U Udruzi gospodarstvenika sve više…

Ispravnost odluke o obnovi rada Udruge…
Ožu 16, 2017

Hvalevrijedan potez - svakom radniku…

Svakom radniku koji dobije dijete isplaćivat će…
Ožu 15, 2017

Violeta prestigla Pampers i postala…

Domaća kompanija Violeta uvjerljivo je pretekla…
Ožu 15, 2017

Općinski načelnik održao sastanak s…

U zgradi općine Tomislavgrad održan je sastanak…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME