Četvrtak, 02 Ožujak 2017 19:38

Poskupljenje registracije za automobile u Federaciji BiH je nezakonito!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 

Poskupljenje registracije motornih vozila u Federaciji BiH je nezakonito, u suprotnosti je sa državnim Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na putovima u Bosni i Hercegovini, pa se očekuje da cijena registracije vozila u Federaciji BiH bude snižena, saznaje Patria.

Registracija vozila u Federaciji BiH skuplja je od početka godine za 30-ak KM. Na poskupljenje je utjecala uvećana cijena EKO testa, s dotadašnjih 5 KM na 22, 32 i 36 KM, ovisno od vrste motora vozila. EKO test se plaća prilikom redovnog tehničkog pregleda vozila, bez kojeg nije moguće registrirati vozilo.
Pravilnik o povećanju cijena za EKO tekst donio je federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić krajem 2016., no vrlo brzo se uspostavilo da je Pravilnik nezakonit.
Eksperti za promet objašnjavaju za Patriju da je redovni tehnički pregled propisan državnim Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila. Cijena EKO testa prema državnom Pravilniku i dalje je važeća i iznosi 5 KM. Samo državni ministar komunikacija i transporta može vršiti izmjene i dopune vezane za redovni tehnički pregled vozila, uključujući i EKO test. Prema tome, Pravilnik koji je donio federalni ministar prometa i komunikacije je nezakonit. Federalni ministar donio je propis koji je u nadležnosti državnog ministarstva! Do sada nije bilo reakcije iz državnog ministarstva komunikacija i transporta u vezi s nezakonitim povećanjem registracije vozila. Nezakonit Pravilnik po kojem je povećana registracija vozila u Federaciji na snazi je već dva mjeseca.

U nastavku ovog pravilnika navodi se i to da EKO tekst ne utječe na prolaznost vozila. Pojednostavljeno, s tehničkog pregleda ne mogu vratiti vozilo ukoliko ne zadovoljava EKO tekst, ali svejedno vlasnik vozila mora platiti punu cijenu za ovaj test.
Na području Federacije BiH godišnje se registrira oko 600.000 vozila. Poskupljenje od prosječnih 30 KM po automobilu donosi i novih oko 18 milijuna KM, koje građani trebaju izdvojiti za registracije vozila u 2017.
Federalni ministar prometa i komunikacija još uvijek nije komentirao nezakonit pravilnik. S druge strane, iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH Patriji je rečeno da će ministar Ismir Jusko tražiti razgovor s federalnim ministrom Lasićem.

"Ministar Jusko je, uzimajući u obzir i druge zajedničke teme s federalnim ministarstvom prometa i komunikacija, već dva puta pokušao organizirati sastanak s federalnim ministrom", rečeno je za Patriju iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.


"Ministar Jusko će uputiti novi poziv za sastanak, na kojem će se, između ostalih tema, tražiti razgovor i o provođenju aktivnosti u Federaciji BiH kad je u pitanju ispitivanje emisije ispušnih plinova, te utjecaj ovog pod zakonskog akta na Pravilnik donesen na nivou Bosne i Hercegovine, posebno sa aspekta odredbi o jedinstvenom cjeniku tehničkog pregleda vozila", stoji dalje u odgovoru iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Gospodarstvo - najnovije

Tra 23, 2018

Uspješna konferencija na Kupresu:…

Danas je u Kupresu zaključena treća…
Tra 22, 2018

Violeta izabrana za najpoželjnijega…

Prema mišljenju bh javnosti, Najpoželjniji…
Tra 19, 2018

Eronetov marketing: 98 posto novca…

Hrvatske telekomunikacije Mostar objavile su…
Tra 17, 2018

Kupres: Konferencija na temu "Budućnost…

Treću godinu za redom Kupres je mjesto susreta i…
Tra 16, 2018

U Glamoču svečano otvorena nova zgrada…

U nazočnosti brojnih uzvanika i gostiju danas su…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME