Nedjelja, 26 Veljača 2017 18:27

Naše mačkare

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Po povratku iz crkve, danas su se samoorganizirali i zakrabuljili...

Dvije - tri male skupine naših mačkara bile su dovoljne da nas nasmiju i razvesele, jer „bolje da propadne selo nego običaj“... Ipak, kiseli kupus ne htjedoše jesti, kažu draža im je pizza, a zahvaljujući dobrim domaćinima i njihovim novčićima danas su se njome i slastili...

 

Tomislavcity

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

 

Tužiteljstvo BiH prije nekoliko dana poslalo je zahtjev Ministarstvu branitelja Federacije BiH u kojem se traži žurno, u roku od 15 dana, dostavljanje podataka iz vojne evidencije kako bi se protiv navedenih osoba kompletirale istrage i, po svemu sudeći, optužnice.

Tužiteljstvo BiH od federalnog ministarstva branitelja traži podatke za nekolicinu visokih časnika HVO-a i HV-a i već sada je jasno da se radi o istragama zločina pričinjenim nad Srbima u BiH tijekom borbenih djelovanja na području Kupresa u travnju i svibnju 1992. godine, kao i zbivanjima u Ljubuškom, Tomislavgradu, Mostaru te tijekom završnih operacija 1994. i 1995. u Glamoču, Grahovu i Mrkonjić Gradu.

Među osumnjičenim i general Armije BiH Fikret Ćuskić


Tužiteljstvo BiH podatke traži za generala Željka Glasnovića i Miljenka Filipovića nekadašnjeg zapovjednika Bojne 'Zrinski' i 1. Hrvatskog gardijskog zdruga, Božu Rajića nekadašnjeg predsjednika HDZ-a Općine Kupres, Marka Vilu nekadašnjeg zapovjednika Operativnog stožera u Kupresu, Ivu Čička pripadnika HVO-a Kupres, Dragana Matića nekadašnjeg ravnatelja zatvora u Ljubuškom i izvjesnog Boškovića za kojeg se navodi da je 'oficir HVO-a, stražar u zatvoru u Ljubuškom', iako je nelogično da 'oficir' ujedno bude i 'stražar.

Također, isti podatci se traže i u drugom predmetu za generale HV-a i HVO-a Milivoja Petkovića i Tihomira Blaškića, stožernog brigadira HV-a Josipa Černija, ponovno i za generala Miljenka Filipovića, potom generala Armije BiH Fikreta Ćuskića zapovjednika 17. viteške krajiške brigade i zamjenika zapovjednika Sedmog korpusa Armije RBiH, te Stanka Božića, ravnatelja nekadašnjeg Vojno-istražnog zatvora Mostar.

No, za podsjetiti je da se u Haagu i dalje vodi proces u postupku 'Prlić i ostali', a u kojem je jedan od šetorice optuženih i general Milivoj Petković. Također, generalu Tihomiru Blaškiću sudilo se u Haagu zbog zločina nad Bošnjacima u Ahmićima, a prvobitna kazna od 45 godina zatvora u žalbenom postupku smanjena mu je na 9 godina i na slobodi je od početka kolovoza 2004. godine.

Za sve navedene Tužiteljstvo BiH traži podatke VOB-1, VOB-2 i VOB-3, odnosno, matičnu evidenciju vojnih obveznika, matični karton i jedinični karton vojnog obveznika.

Potpuno je jasno da su godinama najavljivane istrage i podizanje optužnica pri samom kraju kao i da se radi o zločinima pričinjenim nad Srbima u BiH tijekom borbenih djelovanja na području Kupresa u travnju i svibnju 1992. godine, kao i zbivanjima u Ljubuškom, Tomislavgradu, Mostaru te tijekom završnih operacija 1994. i 1995. u Glamoču, Grahovu i Mrkonjić Gradu.

Ponovno problemi na relaciji Hrvatska-BiH-Srbija


I ranije je pisano o ovim istragama koje vodi Tužiteljstvo BiH protiv nekadašnjih visokih časnika HVO-a i HV-a. Kako se neslužbeno doznaje, za očekivati je da se protiv već navedenih osoba uskoro i podignu optužnice kao da će isto ponovno biti uzrokom 'usijanih' odnosa između BiH i Hrvatske, a vrlo moguće i susjedne Republike Srbije koja također istražuje događaje i zločine iz ovog perioda.

Prema ustaljenoj proceduri, nakon podizanja optužnica vrlo vjerojatno će uslijediti i podizanje tjeralica za osobama koje trenutno ne žive u Bosni i Hercegovini, ali i moguće zahtjeve da se postupci vode u susjednoj Hrvatskoj, kao što je to bio slučaj i s generalom Zlatanom Mijom Jelićem.

 

Željko Glasnović/FB

Nedjelja, 26 Veljača 2017 17:38

Pobjeda i poraz duvanjskih rukometašica

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
 
 
Rukometašice Delminiuma ostvarile su ovoga vikenda polovičan uspjeh na gostovanju u Posušju. Domaću ekipu pobijedile su rezultatom 29:15 dok su poražene od Stoca rezultatom 33:27.
 
 
 
Iako su ovo prve utakmice u drugome dijelu sezone, treneri su zadovoljni pruženom igrom naših rukometašica. 
 
 
RK Delminium/tomislavcity
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Drage naše dame,

Svadbeni salon Gospodar prstenoova organizira tradicionalnu proslavu Dana žena. Proslavite i ove godine svoj dan u ugodnome ambijentu našega svadbenog salona.

Nastavljamo tradiciju vrhunskoga provoda, a događaj je kao i dosad humanitarnog karaktera. Dakle, 15% od prihoda prikupljenoga prodajom ulaznica te sav prihod od prodanih tombola, čija je cijena 3 KM, donirat ćemo humanitarnoj udruzi "Nada". Cijena ulaznice je 40 KM, a u nju je uvrštena i cjelovečerna konzumacija jela i pića.

Za nezaboravnu atmosferu pobrinuti će se band KRIVI SMJER koja nudi cjelokupni glazbeni repertoar, sa ženskim i muškim vokalom, te će zadovoljiti glazbene ukuse i onih najzahtjevnijih.

Obećavamo Vam zabavu za pamćenje, a rezervaciju možete izvršiti telefonom na broj: +387 63 794 670.

 

A evo što Vas očekuje u raznovrsnom meniju na "Dan žena":

 

 

Svadbeni salon Gospodar prstenoova/Tomislavcity

 

Nedjelja, 26 Veljača 2017 10:34

Velimir Raspudić: Odlazak

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

 

Sljedeću i vrlo emotivnu pjesmu koja govori o odlasku napisao je, i iz tuđine nam je poslao, Velimir Raspudić.

 

Stara majka na vratima stoji,
desnom rukom svoje lice krije
a ja moram poći, tuđina me zove,
ovako teško meni nikad bilo nije!

Ne plači mi mila moja,
nemoj svoje suze liti
jer će meni mila moja
zbog tih suza teže biti.

Znaš da sada moram poći
u daleku zemlju drugu,
ponijeti ću tvoje suze,
tvoje suze moju tugu.

Tvoje suze, moju tugu
što me kao sjena prate,
znam da samo jedno žele
rodnom kraju da me vrate!

Ti odlaziš milo moje
u tuđinu tražit sreću,
možda tvoje ruke drage
milovati više neću!

Kad se vratiš dragi sine
možda ovde neću biti,
nego gore s tvojim ocem
neko novo gnijezdo sviti.

Molit ćemo dragog Boga
da te čuva, da te prati
a ti uvijek dobro čini
jer se dobro dobrim vrati!

Tad ne plači milo moje
nemoj svoje suze liti,
ipak ćemo jednog dana
svi zajedno opet biti!!! 

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Rezultati utakmica:

ŽKK Tomislav 51:38 ŽKK Brotnjo - kadetkinje

ŽKK Tomislav 56:19 ŽKK Brotnjo (2004./2005.)

 

ŽKK Tomislav jučer je sklopu XIV. kola lige Herceg-Bosne odigrao kadetsku utakmicu protiv čitlučkoga Brotnja, te jednu prijateljsku utakmicu protiv mlađih Čitlučanki (2004./2005.).

Kadetsku utakmicu naše cure su i ovoga puta dobro otvarale. Imale su dobru obranu i napadom uz laganu prednost otišle na poluvrijeme. Prednost su uspješno držale i od kraja susreta.

U drugoj utakmici Tomislav je pokazao još bolju igru, naše cure su dominirale u ovomu susretu i postigle su veliku prednost koju su držale do samog kraja utakmice.

Također, igračice Tomislava su uoči jučerašnjih utakmica primile pehar za osvojeno 1.mjesto u predkadetskoj konkurenciji lige Herceg-Bosne, te potvrdile ulogu favorita na nadolazećem državnom prvenstvu, priopćenoj je iz ŽKK Tomislav.

Čestitamo!

ŽKK Tomislav/Tomislavcity

Foto: ŽKK Tomislav

 

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

 

Danas je u Tomislavgradu, u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije održana utemeljiteljska sjednica tomislavgradske Udruge pčelara „Duvanjski vrisak“ na kojoj su bila nazočna 53. člana. Prema riječima predsjednika Inicijativnog odbora doc. dr. sc. Joze Bagarića, jedan od razloga za osnivanje spomenute Udruge na području općine Tomislavgrad je postojanje oko 17 selećih  i 25 domaćih pčelara. Inicijativni odbor je prethodno imao sedam radnih sastanaka na kojima se došlo do zaključka da je potrebno osnivanje jedne ovakve Udruge u okviru ratarsko-stočarske problematike kako bi se potaknulo i ostale općine na isto, čime bi u konačnici postojala mogućnost da bude formiran  i Županijski savez pčelarskih udruga. Također, tomu treba pridodati da na području tomislavgradske općine, prema dostupnim podatcima, postoji od 1.400 do 1.550 košnica koje se u određenome vremenu upeterostuče čime ih bude i do 7.000.

 

Neki od ciljeva Udruge su: promicanje razvitka i unaprijeđenje pčelarstva, očuvanje prirodnoga okoliša i bioraznolikosti čiji je pčela sastavni dio, promicanje kvalitetne proizvodnje, redovite potrošnje i kulture prodaje pčelinjih proizvoda, te stalno okupljanje građana i mladeži radi poticanja uzgoja pčela.

Doc. dr. sc. Jozo Bagarić također je objasnio otkud ime „Duvanjski vrisak“. Tako riječ „Duvanjski“ označava lokalitet na kojem se nalazi Udruga, dok je „vrisak“ medonosna biljka karakteristična za ovaj kraj, odnosno za prostore od 400 do 1200 metara nadmorske visine.

 

Na sjednici je jednoglasno izabrano Radno povjerenstvo kojega  čine: gosp. Jozo Bagarić, gosp. Ante Drmić i gosp.  Damir Kelava, dok su u Verifikacijsko povjerenstvo izabrani  gosp. Božo Radoš i gosp. Leon Kutleša.

Za predsjednika Udruge izabaran je Ante Drmić, dok je zamjenik predsjednika Damir Kelava. Funkciju rizničara preuzeo je Božo Radoš.

U Upravni odbor izabrani su:  Bariša Letica, Ivica Lončar, Ante Bagarić, Jurica Musić, Branko Nenadić, Ante Čulo i Ilija Jurič.

Nadzorni odbor čine: Ante Perić, Jozo Bagarič, pok. Mate, Boban Baković, Dragan Slipčević i Mihovil Blažević.

U Sud časti izabrani su: Petar Gudelj, Vinko Petrović i Jozo Bagarić, pok. Frane.

 

Jelena Perković/Tomislavcity        

Foto: Bože Radoš

                         

 

 

 

 

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

 


Škripa, turiranje, paljenje guma na automobilima nije ništa novo na prometnicama u Bosni i Hercegovini.

Novim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini, koji inače još ne vrijedi u HB županiji s obzirom da se u istoj koristi vlastiti zakon koji će uskoro biti usklađen s državnim, kazne za ovakve prekršaje kreću se od 50 KM do 250 KM.

Nedavno je jedan takav slučaj zabilježen u Livnu, a sve je snimljeno mobilnim telefonom.
Kako se vidi iz priložene snimke nekoliko pojedinaca snima mobitelima paljenje guma i škripu automobila. Neposredno nakon toga, svega nekoliko sekundi nakon što se taj isti automobil udaljio, na mjesto događaja dolazi policijska patrola, a ispred njih se nalazi drugi osobni automobil.

Taj drugi automobil zbog neprilagođene brzine stanju i uvjetima kolnika udara u rubnjak i nastavlja vožnju.

Iako bi očekivali da se policajci upute u potragu za počiniteljima prekršaja, policijsko vozilo se udaljava u suprotnom smjeru kao što se vidi na snimci.

 

 

livno-online.com

Subota, 25 Veljača 2017 12:29

Roški mačkuli

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

 

S jutrošnjih pet - šest cm snijega pojaviše se i prvi mačkuli u Roškom Polju. Držeći se one narodne "Tko rano rani dvije sreće grabi" trojka s fotografije probila je led za sve ostale koji budu išli od vrata do vrata skupljajući po neki novčić. Poželimo im da domaćini i domaćice ovih dana budu darežljive ruke kako im trud ne bi bio uzalud.

 

Ante Đikić/Tomislavcity

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

 

Poštovani čitatatelji, u nakladi Matice hrvatske Tomislavgrad ovih dana objavljena je knjiga Iz dnevnika jedne mlade. Riječ je o prvijencu duvanjske spisateljice Ivane Ćurić, profesorice razredne nastave u Osnovnoj školi Fra Mijo Čuić u Bukovici, te suradnice portala Tomislavcity. Knjiga sadrži 68 kratkih priča koje ste uglavnom mogli pročitati na našemu portalu u istoimenoj rubrici, no u nju su uvrštene i do sada neobjavljene priče. Knjiga je lijepo ilustrirana rukom duvanjskoga akademskog slikara Ante Braovca. Proslov je napisala prof. Danijela Musić, a recenzije potpisuju prof.dr.sc. Marko Tokić, don Ilija Drmić i prof. Stjepan Galić. Tiskana je u tisuću primjeraka i njezina promocija u Tomislavgradu očekuje se u travnju ove godine.

Ivanine vrlo nadahnute, zanimljive i satirične priče inspirirane su duvanjskom svakodnevnicom, a lako se mogu prepoznati i u širem okružju, rado su čitane i uvijek im se možete vraćati. Budući da je knjiga najbolji dar, vjerujemo i da će ova ova zbirka kratkih priča doći u vaše ruke. Možda već razmišljate da ju nekomu darujete za nadolazeći Međunrodni dan žena ili neku drugu prigodu! Knjigu možete nabaviti u tomislavgradskim knjižarama ili kod autorice. (Kontakt na facebooku: Ivana Ćurić ili e-porukom: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..).

Ulomci iz recenzija:

Rukopisna zbirka šaljivih zapažanja jedne mlade ovih je dana došla u moje ruke. Neke od tih uočavanja, anegdotica, crtica, priča već sam i ranije zamijetio na portalu Tomislavcity. I čitao. I smijao se. Ponekad i gorkim smijehom. Ivana Ćurić ima oko za detalj naše svakodnevnice u kojoj sami sebi stvaramo stereotipe o nama, živimo ih, trpimo i podnosimo. Oni su često okvir naših života. A kad ih netko zna ugledati, i ironično u njima vidjeti i sebe sama, otkriva za naše oči svijet koji uvijek, i iznova, stvara navike i običaje, pokatkad lude, često smiješne, ali naše....

Svega ima u dnevniku naše Mlade. Cijeli je život zahvaćen i svih se tema dotiče pa kako ne bi one o gasterbeiterskom egzodusu. Onoj pojavi koju je tako maestralno opisao Petar Miloš u svojim Legendama o rodijaku Ćipi. Na tom tragu pisanja je i naša Ivana, ali je njezino pismo žensko. Pogled je iz druge perspektive, jednako smiješan. „Potribio se svit iz zavičaja, rasuo se po bilome svitu, a ja i moj Miro ostali crnog kruva kusat. (Iz recenzije Marka Tokića.)

Snaga Ivanine kratke priče   

        Ivana pripovijeda u prvom licu koristeći svoj zavičajni govor protkan ikavicom. Ima vrlo lijepih detalja, zatim vrlo impresivnih, duhovitih, šaljivih  do suza kao u priči o svekru. Ona ovim svojim pričama opisuje gotovo sve što kani opisati, tako da su ispod i iznad teksta rečene i mnoge činjenice koje su se zbile a nisu baš izrijekom opisane.

        Teoretičari tvrde da kratka priča želi biti posve jednostavna, ima nagli početak a nekako tako i kraj, usredotočena na jedan određeni događaj s mnoštvom raznovrsnih osjećaja i promišljanja o svemu tome; ona posjeduje jedan zaplet, jedan splet okolnosti, nekoliko likova i s kratkim je vremenskim odrednicama, te na kraju posjeduje rasvjetljenje svoga nastanka i postojanja, opstanka.

        Sve ove elemente dobre kratke priče možemo prepoznati i u ovoj knjizi naše autorice Ivane Ćurić, kojoj želimo uspjeh u daljnjem pisanju upravo ovako dobrih kratkih priča što će ih ljudi čitati. (Iz rezenzije don Ilije Drmića. 

Ivani čestitamo na prvijencu u nadi da na ovomu neće stati. Radujemo se nastavku njezinoga književnog stvaralaštva kao i novim pričama koje ćete moći čitati i na našoj mrežnoj stranici.

 

Zora Stanić/Tomislavcity

 

 

 

 

Stranica 1 od 412

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME