Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Prošloga vikenda Hrvatska dopunska škola u Salzburgu zvanično je obilježila jubilarnu dvadesetu obljetnicu postojanja. U petak navečer upriličena je akademska večer na kojoj su predavanja održali profesori sa Sveučilišta u Zadru. Pet predavača obradilo je pet različitih tema o povijesti jezika i književnosti kao i kulturi i znamenitostima Zadra.

U subotu je održana zabava na kojoj su učenici i nastavnici pripremili bogat kulturno-zabavni program kojeg  je vodila Manda Džankić iz Tomislavgrada, bivša učenica ove škole. Djeca su izvela igrokaze i recitacije vezane za školske teme, a  budući da je vrijeme adventa dio svog programa obogatili su i božićnim pjesmama i igrokazom. Na početku programa djecu i njihove roditelje pozdravio je nastavnik Ivica Vincetić koji je u školi od samoga osnutka. On je ukratko izložio kako je škola osnovana te kako je djelovala kroz ovih proteklih dvadeset godina. Župnik Hrvatske katoličke župe u Salzburgu, fra Zlatko Špehar, obratio se nazočnima te zahvalio djeci na lijepo pripremljenom i izvedenom programu. Za glazbeni dio večeri pobrinula se grupa Duo Nostalgija u čijoj glazbi su uživali i djeca i roditelji.  Osim u dobroj zabavi gosti su uživali u ukusnom jelu i piću te kolačima koje su pripremile majke učenika.

Hrvatska dopunska škola u Salzburgu djeluje već dvadeset godina. Osnovana je na inicijativu tadašnjeg župnika fra Vjenceslava Tunje Janjića s ciljem učenja hrvatskog jezika za djecu hrvatskog podrijetla. Nastava se izvodi u prostorijama Hrvatske katoličke župe u Salzburgu, svake subote od 10 do 12 sati. U Austriji, u redovitom školskom sustavu, još uvijek je takozvani BKS (bosanski, hrvatski i srpski ) jezik zajedno. Tako da je ova škola jedino mjesto u Salzburgu gdje djeca mogu učiti isključivo hrvatski jezik. Na kraju školske godine dobivaju učeničke knjižice ovjerene od Konzulata Republike Hrvatske u Austriji tako da one priznate i u Hrvatskoj. Škola djeluje u sklopu udruge Hrvatski centar Salzburg uz potporu Hrvatske katoličke župe. Nastavu izvode troje nastavnika: Ivica Vincetić iz Orašja, Kata Jelušić iz Odžaka i Mirjana Kukavica iz Tomislavgrada. Broj učenika kroz ovih dvadeset godina se mijenjao ovisno o generaciji. Trenutačno ima šezdesetak učenika od prvog do osmog razreda. Osim što uče jezik, djeca u školi uče o povijesti, pogotovo o novijoj hrvatskoj  povijesti, kao i o zemljopisu i kulturi Hrvatske. Polaznici ove škole sudjeluju i na nedjeljnim čitanjima na svetoj misi, a mnogi imaju dara za glumu i recitiranje tako da izvode prigodne programe povodom blagdana.  A kako bi djeca što bolje upoznala zemlju iz koje potječu svake godine organiziraju se i izleti u Hrvatsku.

Nastavnici i učenici Hrvatske dopunske škole zahvaljuju svima koji su na bilo koji način pomogli te omogućili da ova obljetnica bude ovako lijepo obilježena, te da sve popratne manifestacije uz prigodnu zabavu budu ovako uspješne.

 

Mirjana Kukavica/Tomislavcity  

  

Više fotografija pogledajte u galeriji.

Nedjelja, 17 Prosinac 2017 21:59

Počeo "Božićni malonogometni turnir"

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Večeras je u Gradskoj športskoj dvorani u Tomislavgradu počeo XIII "Božićni malonogometni turnir". Odigrano je pet utakmica.

 

Rezultati prvoga dana natjecanja, nedjelja, 17.12.2017.

17.30 ŠUJICA – ANONYMUSY(PIONIRI)  2 - 5

18.10 FC LAVOVI – NK DOMAGOJEVA (PIONIRI) 2 - 1

18.45 VEDAŠIĆ – MRKODOL  5 - 5

19.45 MESIHOVINA – MOKRONOGE LUG  1 - 1

20.45 KOLO – MZ TG SJEVER  6 - 5

 

Više fotografija pogledajte u galeriji.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Na posljednjem ovogodišnjem, ali i najvećem turniru u BiH održanom 16. prosinca "5. Sarajevo Open - Kupu ambasadora Republike Koreje" nastupili su i duvanjski tekvondoaši. Unatoč velikoj i jakoj konkurenciji, odlični rezultati nisu izostali.

Na turniru je nastupilo 730 natjecatelja iz 61 kluba i 9 država ( BiH, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Češke, Slovačke, Makedonije, Srbije i Crne Gore).

Za Taekwondo klub "Buško blato" nastupilo je osam natjecatelja i ukupno su osvojili sedam odličja, dva zlatna (Katarina Kapulica i Ivana Vuletić ), 3 srebrna (Iva Kapulica, Ivona Kapulica i Tino Ćurković) i 2 brončana (Jozefina Krišto i Darija Sučić).

Katarina Kapulica je pored zlata osvojila i ukupno prvo mjesto među mlađim kadetkinjama B, ističu u ovom našem klubu u kojemu ujedno izražavaju zahvalnost poduzeću "BTG" d.o.o. Tomislavgrad koje im pomoglo u organizaciji odlaska na spomenuto natjecanje.

Šujicu je na turniru u Sarajevu predstavljalo pak četvero članova, a usjpeli su izboriti dva srebrena odličja.

Naime, u kategoriji sportske borbe nastupila je seniorka Ružica Barišić koja se porazom u finalnoj borbi morala zadovoljiti srebrom kao i  juniorka Magdalena Stipić.  Ovim natjecanjem završena je dosta uspješna sezona za Šujicu.

U upravi ovoga kluba najavljuju i skoro održavanje Skupštine kluba. Stoga pozivaju sve članove kluba (maloljetne u pratnji roditelja) da dođu na redovitu sjednicu Skupštine koju će održati u školskim prostorijama u Šujici 20. prosinca s početkom u 19:30.

 

TKD Buško blato/TKD Šujica/Tomislavcity

Foto: klubovi

Nedjelja, 17 Prosinac 2017 20:32

Uživanje pa nevolja

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Jutrošnji ne tako veliki snijeg svidio se kako djeci iz sela tako i Bundiju koji je uživao razdragano trčeći na sve strane, čas tamo, čas ovamo.

Trajalo je sve to do onoga trenutka kada je psić, malenoga rasta i duge dlake, nakupio toliko snijega na svome tijelu da je doslovce blokirao. Grudve snijega, što na trbuhu, što na nogama i prsima, otežale su njegovo daljnje kretanje tako da je žurno morao u zagrijanu prostoriju kako bi se oslobodio snijega koji je prešao u led. Ručno skidanje nije dolazilo u obzir jer bi za maloga čupavca bilo jako neugodno i bolno.


Ante Đikić/Tomislavcity

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović gostujući u emisiji Nedjeljom u dva rekao je kako je Bosna i Hercegovina njegova domovina. 

Živim u Bosni i Hercegovini i ondje ću vjerojatno i okončati svoj život. BiH je mjesto gdje bi se moglo živjeti po mjeri čovjeka i ostvariti sve svoje ambicije posebno kada se jednog dana pridruži europskoj obitelji, istaknuo je. 

Uvjeren je da velika većina Hrvata doživljavaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu iako postoje ljudi koji misle da ona neće preživjeti, da bi se trebalo drugačije organizirati, da smo kao narod potpuno neravnopravni. Gotovo svi vjerujemo da Bosna i Hercegovina treba biti država hrvatskog naroda odnosno da je ona naša domovina, ističe. Čović kaže kako ne bi radio ovaj posao da nije optimističan i da ne vjeruje da se može napraviti veliki iskorak.  

Čović je rekao kako je i danas jak međunarodni utjecaj u zemlji. Ne možemo autonomno normalno funkcionirati, no ukoliko budemo mudri unutar Bosne i Hercegovine taj će utjecaj slabiti, dodao je. 

Kroz haški tribunal završava se jedan proces, ali je evidentno da smo danas na poziciji na kojoj smo bili prije dvadeset godina. Puno toga je selektivno napravljeno i kad gledamo statistiku haškog tribunala evidentno je da je samo djelomično zadovoljena žrtva. Mi smo pokazali otklon od svakog zločina, zločin je zločin i svatko tko ga je izvršio trebao bi odgovarati, naglasio je.

Na pitanje o presudama bosanskohercegovačkim Hrvatima, Čović je rekao kako se ona mora uvažavati.Imamo drugostupanjsku presudu koja je pravomoćna i trba vidjeti ima li načina da se ona preispita. Te ljude poznajem privatno i o njima imam svoj stav. General Praljak svojim činom poslao je jednu snažnu, snažnu poruku, istaknuo je Čović. Na pitanje o podršci Dariju Kordiću, Čović je rekao da kao predvodnik jednog naroda, ponekad treba pokazati hrabrost.

Sukob bošnjačkog i hrvatskog naroda bio je jedan užasan krvavi sukob diljem Bosne i Hercegovine. Sve ono što se nije realiziralo kroz razne mirovne planove, pokušalo se ostvariti sukobima na terenu, smatra. Na pitanje je li sukob imao međunarodnu komponentu, Čović kaže da je tu bilo mnogo različitih komponenti. Na tisuće boraca došlo je iz arapskog svijeta, rekao je Čović. Na Stankovićevo pitanje o hrvatskim vojnicima, Čović kaže kako je hrvatska komponenta imala svoju ulogu da bi zaštitila svoje prostore.

Na pitanje vidi li rješenje u trećem entitetu, Čović je rekao kako već više od deset godina traži put za hrvatski narod u BiH. Predlagali smo četiri teritorijalne, federalne jedinice. Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH. Po logici stvari bi bilo da srpski, hrvatski i bošnjački narod mogu birati svoje predstavnike. Bez tri konstitutivna naroda nema Bosne i Hercegovine, rekao je Čović. Siguran je da će Hrvati ostvariti svoju jednakopravnost. Hoće to biti kroz tri entiteta ili šest, ne znam. Dogovor triju naroda mora postojati, o rješenjima moramo maštati, ali dogovora će biti, rekao je Čović.

 

U nastavku možete pogledati cijelu emisiju.

 

 

 

 

 

hrt.hr

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH “Stećak” i Samostan – duhovni centar “Karmel sv. Ilije” organizirali su sinoć izložbu fotografija “Hrvatske djevojačke nošnje u Europi i svijetu" i koncert akademskog zbora “Concordia discors” Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Iako je bio najavljen i doček Betlehemskog svjetla, doček nije održan zbog kasnijeg polaska prijenosa svjetla iz Beča.

U prepunoj dvorani Karmela sv. Ilije posjetitelji su nepunih sat i pol uživali u prekrasnim hrvatskim i svjetskim skladbama a potom u razgledavanju 29 fotografija hrvatskih djevojačkih nošnji u Europi i svijetu koje su djevojke nosile na protekla četiri izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji koji se održavaju upravo u Tomislavgradu.

Pokrovitelji ovoga događaja su Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ, Ministarstvo financija HBŽ, Skupština HBŽ i općina Tomislavgrad.

 

mandino-selo.com

 

Više fotografija pogledajte u galeriji, a izvorni tekst i slike na portalu mandino-selo.com.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

 „Ne boj se, dok ja gorim

 možemo zapaliti sve

 ostale svijeće.

Ja sam „Nada“.

Nadu nikada ne smijemo gubiti.“

 

Igrokazom „Četiri svijeće“ u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Prisoju započela je u petak, 15. prosinca, tradicionalna božićna priredba povodom nadolazećih blagdana.

Božićna priredba važan je događaj u školskoj godini kako za djecu i učitelje, tako i za roditelje.

Učenici su svojim recitacijama, igrokazima i božićnim pjesmama počastili svoje roditelje, djelatnike i ostale goste.

Kako je prosinac mjesec darivanja, učenici i djelatnici ove škole su skupa s roditeljima bili vrijedni u izradi božićnih ukrasa, koje su nakon izrade prodavali na humanitarnoj akciji u školi, te su prikupljeni novčani iznos darovali udruzi "Nada" iz Tomislavgrada. Dar je uručila ravnateljica škole zahvaljujući svima koji su sudjelovali u ovoj plemenitoj akciji uz iskrene čestitke povodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana.

M. Mamić/Tomislavcity

Foto: M. Perić; A. Šola; A. Kapulica

 

Više fotografija možete pogledati u galeriji.

 

 

Nedjelja, 17 Prosinac 2017 01:15

Faljen Isus, gazdarice! Čestitam ti materice!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Treća nedjelja došašća se obilježava kao dan majki, kod nas taj dan je poznatiji kao materice. Nažalost u mnogim našim krajevima taj običaj je zaboravljen. Materice su bile jedan od najsvečanijih i najradosnijih dana prije Božića.

Ovaj narodni i crkveni običaj poznat je među Hrvatima, a posebno Hrvatima Dinarskog podneblja. Za blagdan materica običaj je bio da muškarci čestitaju blagdan ženama, djeca majkama, bakama, tetkama, i ostalim rođakinjama, pa i susjedama. Nakon čestitanja dobivali bi darove, kao što su: orasi, lišnjaci, bajami, jabuke, smokve, rakija, vunene čarape, terluci i dr., a danas; slatkiši. Ovu bi pjesmu djeca pjevala svojim majkama ili bakama… 

Faljen Isus, gazdarice! Čestitam ti materice!
Ja sam došo znaš, da mi nešto daš.
Ja sam došo priko mora, da mi dadeš koji oraj,
snašla me je neka muka, daj ti meni i jabuka.
Ja sam došo priko strane, da mi dadeš malo hrane.
Ja sam došo priko polja, da ti bude bolja volja.
Vidio sam i ovaca, da mi dadeš i novaca,
a i sira kad bi dala reko bi ti puno fala,
jer su danas materice moja draga gazdarice,…

Ovakve i slične brojalice prije su bile neizostavni dio vremena došašća u našem kraju. Običaj obilježavanja materica polako uzmiče a u svakodnevnicu nam se nastanjuju novi uvozni običaji kao Noći Vještica i sl. Spominjanje i očuvanje ovakvih običaja naša je posebnost i bogatstvo. Konkretno “materice” i sljedeće nedjelje “očići” lijep je običaj hrvatskog naroda koji još uvijek nije zaboravljen kod nas.

“Materice bi se slavile dvi nedilje prije Božića. Matere se tribaju ciniti (cijeniti), i kad bi ti mater dala bajam kodar ti je Boga dala, ko kad se nije imalo ništa. I prije zore bi se dignilo i tražilo u matere, jedva dica čekaše da se u matere pita. Jutro rano bi se digli i odnili bi materi robu, da se nemere obuć dok mater ne bi dala dara. Znala bi dica ići po cilome selu čestitat materice i ne bi dica tila otić iz kuće dok jim žene ne bi štogod dale. E kada bi bilo šenčena kruva, a ritko bi i toga bilo, undan bi smoči po zericu da ti dulje traje. Neke podaj dici malo rakije, undan bi dica znala cmrknut po zericu, samo kap. Eto tako je to bilo nekada.” kaže baba Kaja.

Selomisi.com

Foto: Mate T. Vasilj/Tomislavcity

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

U povodu 74. obljetnice tragičnoga stradanja mještana Luga, Kuka i Letke, danas je na groblju spaljenih na Lugu upriličeno okupljanje mještana koji su se kratkom molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća prisjetili ovoga tragičnoga događaja.

Molitvu je predvodio Pere Stanić Peja, jedan od najstarijih mještana Luga, a cvijeće u ime obitelji stradalih Mario Stanić.

Ovomu okupljanju nazočili su i predstavnici općinske vlasti na čelu s predsjednikom OV-a Lukom Krstanovićem, Ivicom Šarcem i Antom Tadićem.

U ime tomislavgradske općine vijenac je položio predsjednik Općinskog vijeća Luka Krstanović.

Podsjećamo, na današnji dan, 16. prosinca 1943. godine na Lugu je mučki ubijeno 83-oje mještana spomenutih sela.

 

Više o ovomu događaju močete pročitatati ovdje.

 

Tomislavcity

Više fotografija pogledajte u galeriji.

 

Subota, 16 Prosinac 2017 19:39

Požar na obiteljskoj kući u Šujici

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Danas je oko 14 sati i 15 minuta izbio požar na obiteljskoj kući Ante Krstanovića u Šujici, doznajemo od zapovjednika VD Tomislavgrad Zdravka (Mate) Jurčevića.

Požar je zahvatio električne instalacije nakon čega se vatra proširila na krovište. Izgorio je manji dio krovišta, a veća šteta je spriječena zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca koji su gasili apratima i pjenom.

Požar je ugašen oko 15 sati i 10 minuta. Pretpostavlja se da je do požara došlo uslijed spoja na razvodnoj ploči.

 

Tomislavcity

Stranica 1 od 595

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME