Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

U zaostaloj utakmici kugačkog prvenstva F BiH, kuglači Tomislava gostovali su u Kaknju. Odigrali su jednu vrlo dobru utakmicu i pobijedili ekipu KK Čelik rezultatom 8:0.

 

Tomislavcity

 

Više fotografija pogledajte u galeriji.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)


Članovi AK "Puls" iz Tomislavgrada nastupili su na 2. kolu Dalmatinske TRAIL lige. Ovo kolo održano je u Drnišu na Promini. Natjecatelji AK "Puls" postigli su sljedeće rezultate:

 

ProminaTrek 2018 - Veliki Točak

30 km Tomislav Toša Batarilo 20. mjesto, Josip Škorić 26. mjesto (47 natjecatelja).

 

ProminaTrek 2018 - Mali Točak 20km

Ivona Jonjić 1. mjesto u kategoriji žena, Mate Ćurić 4. mjesto, Boško Šumanović 19. mjesto, Krešimir Sliško 30. mjesto (201 natjecatelj) PD Promina Drniš

 

ProminaTrek 2018 - Špilja Liluša 10 km

Stjepan Ćurić 22. mjesto, Jelena Dilber, žene 91. mjesto (229 natjecatelja)


AK Puls/Tomislavcity

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
 
 
U mjestu Jaklići, na prometnici Rama-Tomislavgrad, dogodila se prometna nezgoda s većom materijalnom štetom. Srećom u ovoj nezgodi nije nitko ozlijeđen, javlja rama-prozor.info.

Naime, kamion tvrtke „Stanić“ po za sada ne utvrđenim okolnostima završio je u jarku uz prometnicu. Tom prilikom udario je i u potporni betonski zid ispred jedne obiteljske kuće. Nastala je velika materijalna šteta na samome kamionu, a također i ulje i ostale tekućine iz istoga su iscurile na prometnicu.

U trenutku slijetanja ovaj dio putnoga pravca bio je suh i čist.

Skrećemo pozornost vozačima da na ovome mjestu voze opreznije jer kamion je još na mjestu nezgode, ali i zbog ulja i ostalih viskoznih tekućina koje su iscurile na kolnik.
 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Jučer je u livanjskoj gimnaziji u organizaciji Stručnog aktiva profesora njemačkog jezika, BHDLV i Goethe instituta održano Županijsko natjecanje iz njemačkog jezika.

Na natjecanju su sudjelovali učenici iz srednjih škola iz Drvara, Glamoča, Kupresa, Tomislavgrada i Livna. Prema ZEROJ-u natjecanje je održano u nivoima A2, B1 i B2.

 

Rezultati:

A2 nivo

3. mjesto Amila Kapetanović – Gimnazija Tomislavgrad

2. mjesto Maja Turalija – Gimnazija Kupres

1. mjesto IVA JOZIĆ – GIMNAZIJA LIVNO

B1 nivo

3. mjesto Antonio Mirko Toto- Gimnazija Livno

2. mjesto Lejla Kapetanović- Gimnazija Tomislavgrad

1. mjesto ADISA ŠANJTA- GIMNAZIJA GLAMOČ

B2 nivo

3. mjesto Minela Šanjta- Gimnazija Glamoč

2. mjesto- Ivana Dakić- Gimnazija Drvar

1. mjesto- ANAMARIA ĆAVARUŠIĆ- GIMNAZIJA TOMISLAVGRAD

 

Pobjednice na sva tri nivoa, u pratnji svojih profesorica, Marije Papić, Ilde Halak i Zdravke Krišto idu na državnu olimpijadu njemačkog jezika u Sarajevo, koja će se održati 13. travnja na Goethe institutu. Našim učenicama i njihovim profesoricama čestitamo i želimo puno uspjeha i na državnoj olimpijadi.

 

Stručni aktiva profesora njemačkog jezika HBŽ/livno-online.com

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Kako smo već ranije pisali, sutra na Cvjetnicu, pa sve do srijede u Franjevačkoj knjižnici u Tomislavgradu možete nabaviti vrlo vrijedne knjige - duplikate, koje će se prodavati po simboličnim cijenama od 1 do 15 KM.

Dakle, knjige će se prodavati u prostoru samostana iza Franjevačke knjižnice. Prodaja će biti na Cvjetnicu, 25. ožujka u vremenu od 8 do 20 sati, te u Velikom tjednu u ponedjeljak, utorak i srijedu, u radnom vremenu od 8 do 16 sati.

Napomenimo, u prodaji će biti više od tisuću naslova tristo autora, s približno 4000 knjiga.

FKTG/Tomislavcity

 

 

Više fotografija pogledajte u galeriji.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Članovi građanske inicijative „Hrvatska protiv Istanbulske konvencije“ najavili su prosvjed u 11 sati na zagrebačkome Trgu žrtava fašizma. Žele pokazati Vladi da se ne slažu s Istanbulskm konvencijom i da njihovo mišljenje ne smije biti ignorirano. Potrebno je, kažu, više objašnjenja jer se određenim pojmovima može manipulirati.

Svi se protivimo nasilju nad ženama, a s druge strane želi se uvući rodna ideologija unutra. Premijer kaže da je to riješeno interpretativnom izjavom, ali ta izjava nema nikakvu pravnu vrijednost, rekla je Marija Petričević iz Inicijative, prenosi HRT.

Prema pisanju portala direktno.hr i pije službenog početka prosvjeda u 11 sati okupilo se nekoliko tisuća ljudi.

Na prosvjed je stigla skupina mladića iz Dubrave uz transparent i pjesme 'Oj hrvatska mati', 'Zdravo Djevo', Lijepa li si', Moja domovina'...

HRT/direktno.hr

 

 

Petak, 23 Ožujak 2018 22:41

Iz dnevnika jedne mlade: Crnac

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
 

Neki dan mi jetrva Ana reče da bi nas dvi tribale obić strica Juru i strinu, jer su njih dvoje sami i već poprilično stari. Ona veli da kod njih ne more doć nego tek navečer, a ja bi im ko tribala ranije otić pa im pomoć ako šta tribaju. Ko joj smi reć da neću? Odma bi se naljutila.

I tako ti odem. Stricu ponesem mekih kolača, a strini sam kupila novine jer se tome nekako najviše obraduju. Bome su mi se baš ko dica lipo razveselili! Dok smo stric i ja uz kavu lipo ljudikali strina je pritutumila čitat novine. Zadreljila se u nešto i čita li čita! Pomislim ja da sigurno proučava smrtovnice jer joj je to najdraža rubrika pa joj se diskretno primaknem samo da se uvjerim kako sam u pravu. Imala sam šta i vidit! Priko cile se stranice prostro neki crnac gol baš ko od majke rođen, a strina se zagledala i ne trepće! Kako primjeti da sam joj se primakla nako se odma prene i privrne list.

- Bože moj, kako i ona nije mogla s tobom doć! Nije mi drago što će sama po mraku! - odjednom se glasno zbog jetrve mi zabrine stric, a strina mu odma odmane rukom.

- Misusovo, študi! Kolika bi ja narasla da si mene tako žalio! - odma mu ljutito prigovori.

- Eto, dobro si ti i ostala živa kad ti je sa mnom tako teško! A da si bila čestitija rano bi odapela, pa bi se ja s kakvom boljom popravo usrićio! - našali se on veselo mi namigujuć.

Ustuknula sam tada očekujekujuć sad da se po svom običaju strina zblazne na nj pa da mu se svašta ugovori, ali ona ostade posve mirna. Nako mirna i pomalo odsutna jedva progovori:

- E moj stari, vidila sam ja i čudo bolje od tebe pa evo šutim. Računam, bolji mi je crnac u ruci nego golub na grani!

- Kakav bona crnac?! - začudi se stric a ja se odma natrgnem smijat.

- Vrebac, oću reć vrebac! - stade se ona pravdat ponavljajuć poznatu izreku pa se odma i naljuti što joj se smijemo.

- Star vuk pasja maskara! - uvriđeno je ponavljala.

U ugodnome druženju vrime nam je brzo proletilo samo eto, nikad jetrvu dočekat! Mogu ti reć da sam se bila lipo zabrinula. Već se dobro smračilo, a rasvjete tamo nema. Ne daj Bože - pomislim - mogla bi naletit na grupicu kakve bisne balavurdije ili na nekog nasilnog pijanca, šta znaš?! A onda... Jadni oni, ne želim ni razmišljat šta bi bilo! Kad srićom eto je, izbi. Samo, pošteno govoreć, nije se s nama vele razgovorila!

Čim se smistila uzela je prolistat one novine pa se umirila i više od strine. Ko biva čita nešto! Ajde molim te koda ja ne znam u šta se zagledala! Samo eto. Ma da sam znala da će to tako bit, ne bi ti one ni ćirnule u moje novine!

Ne bi majke mi.

 
Ivana Ćurić/Tomislacity
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

U organizaciji tomislavgradskoga ogranka Matice hrvatske, u hotelu “Tomislav” u Tomislavgradu, na Uskrsni ponedjeljak, 2. travnja 2018. godine, s početkom u 18 sati bit će održano predstavljanje nove zbirke pjesama Ilije Smiljanića pod naslovom “Zamka vremena”.

Knjiga je podijeljena u sedam ciklusa:

  • Priče o ljubavi
  • Priče uz ognjište
  • Priče o životu
  • Zemljine priče
  • Priče o ratu
  • Priče o smrti
  • Priče o mom narodu

Uz autora o knjizi će govoriti prof. dr. sc. Boro Mioč s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, doc. dr. Marko Tokić s Filozofskog fakulteta u Mostaru i dipl. ing. Tomislav Majić iz Tomislavgrada.

Pjesničku večer će svojim nastupom uveličati članovi i članice pjevačkoga zbora Matice hrvatske, uz pratnju mješovitoga orkestra Matice hrvatske, sve pod ravnanjem profesorice Kristine Boras, navode organizatori. 

Knjiga je tiskana u nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i ogranka Matice hrvatske Tomislavgrad.

Ilija Smiljanić rođen je 15. lipnja 1972. u Tomislavgradu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prvu zbirku pjesama „Miris grijeha“ objavio je 1996. godine u nakladi Mozaik knjige u Zagrebu. Živi u Tomislavgradu. Ovo mu je druga knjiga.

 

Svi ste dobrodošli i vjerujemo da ćete uživate u ovoj večeri i stihovima našega zavičajnoga pjesnika.

Ovom progidom objavljujemo Ilijinu pjesmu "Kad se otac na put spremao" i dijelove iz recenzija ove stihozbirke:

„I dok u svijetu pjesnici sanjaju o čistoj poeziji upravljanoj po zakonima ljepote, Smiljanić je baštinik naroda kojemu je književnost i jezik jamstvo opstanka. To je sraz starinskih priča i legendi suvremene tjeskobe i zabrinutosti. On piše o zbilji sukladno kako mu nalaže savjest i poštenje čovjeka i dostojanstvo umjetnika, priznaje realni svijet ali ne i njegova ograničenja. Prema pjesnikovu iskazu većina pjesama spontano je nastala u ljeto 2017. Smiljanić je autobiografski pjesnik, obitelj mu je postojano i snažno nadahnuće, često iskazano u materinskoj ikavici. To je pjesništvo obična čovjeka koji govori iz svakodnevne perspektive te postiže dojmljive razine iskrenosti i životnosti. Pjesma Kad se otac na put spremao dojmljiv je prikaz starinske odanosti pjesnikovih roditelja.“ (Iz recenzije gospođe Đurđe Mačković)

 

„Oslonjen na narodnu tradiciju, priče i pjesme koje su ga okruživale, čuvajući djetinju dušu i uspomene pjesnik je ispjevao pjesme kao zalog da još uvijek ima onih koji se okupljaju oko vatre (ognjišta) i gaje nadu unatoč nesklonom vremenu.“ (Iz recenzije doc.dr. Marka Tokića)

 

KAD SE OTAC NA PUT SPREMAO

Moj otac kad se spremao na put
Bez sata uvijek bi ustao
Ne bi kasnio ni minut
Majka po svu noć ne bi spavala
Stalno bi nešto spremala
Sklanjala, perkala
Mi bi zarana išli spavati
Ujutro popegla košulju, kragnu izvrće
Prevrće,popravlja zadnje mu dugme zakopča
S kaputa sitne dlačice otresa, briše
Izmakne se i u njega ko u Boga gleda
Šešir mu donosi, nutarnji džep izvrće
Provjerava da nije češalj
I rubac ne daj Bože zaboravila
Eto te ko i momak viče
On se uspravi da viši izgleda
Glavu unazad zabaci – ko kip stoji
I dugo se pred ogledalom ogleda
Mi smo cipele glancali, sjajili
(majka bi zapovjedila
Da se mora moći od njih
Ko od špiglo ogledati)

I stalno nam ponavljala:
Čuvajte ćaću, ako se njemu
Išta dogodi, od nas šta će biti
Na vratima se u oba obraza poljubiše
Nježno a službeno
Oči joj na njem ostaše
Maše mu, viče, prikrsti se, javi se.
Po njeg dođe auto
Svirnu i odlaze
Mi, ko mačići poredani
Na prste se uspravljamo
Gledajući kako auto zamiče (Ilija Smiljanić)

 

 Tomislavcity

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

U srijedu, 21. ožujka 2018. godine u 19:30h slavljena je prva Sv. misa na hrvatskome jeziku u irskome gradu Limericku - u St. Nichola's Church, Westbury.
U spomenutoj Župi, odmah po dolasku, dobrodošlicu nam je izrazio župnik, Fr. Derek Leonard.

Zajednica koja je bila okupljena na prvu Sv. misu i druženje - jezgra je buduće zajednice ovoga grada i okolice.

Ovim putem zahvaljujemo gđi Ivani Župa, vjeroučiteljici, koja je bila prva kontakt osoba za ostvarenje ovoga susreta - pa i kad je trebalo i samome biskupu Biskupije Limerick prvi puta izraziti tu našu želju i potrebu. 


Zahvaljujući njoj stvoren je i mali prigodni zbor kojega su pratila dvojica gitarista.

Bogu hvala na ovome lijepome večernjem susretu! Radujemo se sljedećem! - navodi se na stranici Hrvatski Katolici u Irskoj.

 

Lijepo je vidjeti da su na ovoj svetoj misi bili i naši Duvnjaci kojima šaljemo veliki pozdrav iz domovine. 

 

Hrvatski katolici u Irskoj/Tomislavcity

Fotogalerija: Hrvatski katolici u Irskoj

Petak, 23 Ožujak 2018 19:20

Roško Polje: Kad nevrijeme prođe...

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

 

Veljača okriće, veljača privrće. Veljača ovakva, veljača onakva. Veljača dođe i prođe, a gledajte ožujka što nam napravi i to na brzinu! Što njemu reći?!

Hvala Bogu opet je dobro, a i ovo snježno nevrime će proći, jer bilo je i gorih dana pa se sve podnilo. I bolje da se dogodilo sada nego poslije - kada započnu radovi u polju, a priroda počne bujati.

I neka nama našega Jože, a i Lovre i njegova stroj. Uz njih krize nema ma kakav snig bio.

 

Ante Đikić/Tomislavcity

Fotogalerija: Ante i Lovro

Stranica 1 od 653

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME