Petak, 12 Kolovoz 2016 11:29

Čapci: Medice, cura te ipsum

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

 

Piše: Ante Matić

Čuvaj se bijesa strpljiva čovjeka, kazao je davno Zaratustra. Sudeći što im rade političari i oni na vlasti, Hrvati su zaista strpljiv narod. Ali, dokle? Čuvaj se liječnika koji te liječe onim od čega više boluješ. Nijedna bolest nije zdrava, govorio je mudri starac Bariša. Više je liječnika u hrvatskoj politici i vlasti nego u svim evropskim zemljama zajedno.

Taj fenomen liječnika političara i liječnika visokih državnih dužnosnika, nije odavno i nadam se da nije duga vijeka. Zapravo, on datira od uspostave slobodne i neovisne države Hrvatske. Točnije, od predizborne kampanje 1989. godine i poslije prvih višestranačkih izbora 1990. godine. Odjednom se pojaviše razne vrste liječnika, specijalista, kirurga, neurologa, radiologa…, i zauzeše važna mjesta u strankama prije izbora i u vlasti poslije izbora. Bili su i jesu ministri, konzuli, ambasadori, savjetnici, časnici, razni državni dužnosnici. Najdrastičniji i apsurdan primjer bio je kad je nedavno jedan kirurg bio šef hrvatske policije. Čovjek kirurški skalpel (nožić za operacije) zamijenio pendrekom!

Nabrojat ću tek neke: Hebrang, Granić, Pašalić, Golem, Lang, Rašković, Ostojić, Bagarić, Rajner, Borozan, Varga, Dodig, Nakić, Vlahušić, Mrsić, Petrov, Milinović, Prgomet, Kujundžić…

Neki od njih, kao, primjerice, Petrov, ponaša se tako da se stiče utisak, kako se on umislio da su svi Hrvati njegovi pacijenti, da su razni ovisnici koje od treba izliječiti, (Medice, cura te ipsum – Liječniče, izliječi sam sebe), pa stalno trubi o nekakvim reformama i, kažem i ne lažem, tom političkom čudaku i vlastohlepnom bolesniku je stalo samo do vlasti i ništa više. Za njega i njemu slične važi ona Barišina, koja kaže: od kad sam sebe uvatio u laži nikom živu ne virujem. Takva vrsta političara zaboravlja onu narodnu, da su u laži kratke noge i da se nitko nije udavio od laži. On i njemu slični, politički diletanti obmanama vični, stalno trube o nekim reformama i nekoj suludoj ideji, da oni moraju sve promijeniti; baš sve i svakoga, samo ne sebe same. Osim njih. Svi su grešni.

Sve je to posljedica lošeg i nepravednog izbornog zakona. Da nema koalicija prije izbora, stvar bi bila posve druga. Ne bi mogli mediokriteti doći na vlast. Koalicija poslije zbora: DA, prije izbora: NE!

Da je takav zakon donesen nikad Pusićka ne bi bila ministrica i još neki, neuspjeli primjerci ljudske i političke vrste. Ako se ikada donese takav zakon, hrvatski političari bit će ozbiljniji i odgovorniji i sposobniji ljudi. Dok se god ne promjeni ovaj izborni zakon dolazit će na vlast liječnici i njihovi pacijenti, razne vrste bolesnika i ovisnika.

Umjesto da liječe ljude zašto su i učili i što im je životni poziv i posao, oni navalili u politiku i na vlast. Još ću jednom ponoviti, da se zna i da se ne zaboravi, da je Mlinarić, liječnik, bio ministar MUP-a. Čovjek zamijenio kirurški nožić za pendrek. Bilo je puno tih zamjena i pretvorba.

Kad sam već kod pendreka, pa sadašnji šef policije svojedobno je bio dogurao do zastavnika u jenea, a da je ostala Juga, drug zastavnik Orepić bi ostao drug zastavnik do penzije. Neki podoficiri vodnici i zastavnici jenea, postadoše hrvatski časnici, pukovnici, brigadiri, generali, a bogme i neki naši legionari postadoše hrvatski junaci u hrvatskom obrambenom i oslobodilačkom ratu, kojeg su službeno neki mudrijaši nazvali – Domovinski rat. Kad se na engleski prevede Domovinski rat, ispadne nešto posve drugo (građanski rat) od obrambenog i opće narodnog oslobodilačkog rata jednog naroda.

To je ta hrvatska pomirba i pretvorba. U vrijeme Titove „diktature proleterijata“, bila je deviza; snađi se druže, a sada je prilagodi se i pretvori gospon!

U što? U veliko, bezglavo - ništa!

 

Napomena: Tekstovi i kolumne objavljeni na portalu ne izražavaju nužno stavove i mišljenje uredništva portala, već su osobni stavovi autora.

Ante Matić - članci

Ožu 11, 2018

Tko je ubio Antu Brunu Bušića i zašto…

Piše: Ante Matić Obojicu sam poznavao, Brunu…

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME