Četvrtak, 16 Veljača 2017 19:30

Blagajnici prazna kasa

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

 

Imenica kasa proširila se prema talijanskoj riječi cassa, koja je zapravo nastala od latinske riječi capsa („kovčeg, sanduk“). Moguće je da smo ovu riječ preuzeli i iz njemačkoga, gdje glasi Kasse, i u koji je ušla također iz talijanskog jezika. Zanimljivo je da smo prema latinskoj riječi capsa kasnije posudili i imenicu kapsula.

U hrvatskom se jeziku riječ kasa javlja od 18. stoljeća, a pridaju joj se dva osnovna značenja: „posebno izrađena kutija, ormar ili prostorija za čuvanje dragocjenih i važnih predmeta“ te „mjesto  za uplatu i isplatu novca, odnosno stroj koji pomaže u tome“.

I dok se prvo značenje dijelom i zadržalo, pa imamo štednu kasu ili kasicu prasicu, s potonjim značenjem nije takav slučaj. Naime s obzirom na to da je blagajna naša riječ (potječe od imenice blago, odnosno od pridjeva blag), valja joj dati prednost pred imenicom kasa kad je to god moguće. Dodatan je razlog i to što su i njezine izvedenice mnogo raširenije: riječ blagajnica, blagajnički i blagajnik bitno su češće u upotrebi od imenica kasirka ili kasir, a glagole kasirati i inkasirati zamjenjujemo našima naplatiti i uprihoditi.

Dakle, uzimajući sve navedeno u obzir, možemo zaključiti da je bolje reći fiskalna blagajna nego fiskalna kasa.

 

benefit – povlastica, prednost, korist

Benefit je imenica koja u engleskom jeziku znači 'dobit, dobrobit, korist, naknada, olakšica, povlastica'. U tim se značenjima upotrebljava i u hrvatskome jeziku. Međutim, ona ne pripada hrvatskomu standardnom jeziku i u njemu je ne treba upotrebljavati. Stoga je u primjerima kao benefit od uvođenja novoga sustava, benefit za zaposlenike treba zamijeniti, ovisno o kontekstu, riječju prednost ili povlastica, npr. prednost uvođenja novoga sustava, prednost/povlastice za zaposlenike. Umjesto izraza cost-benefit analiza bolje je upotrebljavati izraz analiza troška i koristi.

 

Ružica Tolić/Tomislavcity

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME