Utorak, 24 Siječanj 2017 17:40

Parkirališnih mjesta nikad dosta

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 

U hrvatskom je standardnom jeziku bolje upotrijebiti riječ parkiralište. Naime, pri posuđivanju riječi nastojimo posuditi samo osnovni oblik, od kojeg dalje prema svojim tvorbenim pravilima stvaramo nove riječi.

Ovdje je osnovni oblik park, riječ koju smo posudili iz engleskog jezika. Od nje smo stvorili niz riječi prema svojim pravilima: parkirati, parkiranje, parkiran, parkirni, parkometar (u jednom se priručniku naziva i parkirališnik), a imamo i novotvorenicu parkomat. (Zanimljivo je da riječ parkometar i parkomat postoje i u nekim drugim slavenskim jezicima, tako u poljskom glase parkometr i parkomat. Prva imenica označuje mjerni uređaj koji se nalazi na parkirališnome mjestu i mjeri vrijeme provedeno na parkiralištu samo za vozilo koje se nalazi kraj njega, a drugom imenicom imenuje se uređaj koji ispostavlja parkirališne karte za sva vozila na određenom parkiralištu).

Riječ parkiralište načinili smo dodavanjem morfema –lište glagolskoj osnovi parkira-.

Slično su nastale i druge mjesne imenice: biralište, crpilište, gradilište, čistilište, lječilište, šetalište, igralište. Ovaj se oblik potpuno uklapa u sustav hrvatskog jezika, pa tako možemo od njega načiniti pridjev parkirališni, dok prema obliku parking to ne možemo (riječ parkinški prilično je „nespretna“).

Dakle, ne postoji nijedan argument za upotrebu oblika parking jer se izraz može zamijeniti sustavnijim i hrvatskom jeziku prilagođenijim oblicima (parkiralište, parkirališno mjesto ili parkiranje).

 

laptop – prijenosno računalo

Laptop (katkad se piše i leptop, lap-top i lap top, a u žargonu i samo lap) je 'malo računalo takvih dimenzija da može stati u krilo (katkada se takva računala nazivaju i notebook)'. U hrvatskome se jeziku takvo računalo naziva prijenosno računalo, prijenosnik ili krilovnik. Zbog boljeg uklapanja u terminološki sustav (odnos prema stolno računalo) u standardnome se jeziku preporučuje naziv prijenosno računalo.

 

Ružica Tolić/Tomislavcity

 

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME